Паска на топленому молоці
Кухня
Інгредієнти:
Дріжджове тісто для пасок:
- 0,8-0,9 кг борошна
- 350 мл топленого молока
- 350 г цукру
- 3 яйця (+ яєчний жовток)
- 180 г вершкового масла
- 100 г родзинок
- 50 г свіжих дріжджів
- 1/3 ч.л. солі
- щіпка ваніліну
Глазур для пасок:
- 150 г цукрової пудри
- 2 яєчних білка
- щіпка солі
Рецепт приготування:
- Заздалегідь (я минимум за півгодини) вийміть вершкове масло з холодильнику, поріжте на шматочки і залиште разом з яйцями при кімнатній або невеликій температурі.
- Збийте подрібнене масло міксером до пишності і, не перестаючи збивати, додайте по одному сирі яйця. Продовжуйте збивати ще пару хвилин до однорідності.
- Підігрійте молоко до 40°C, у невеликій мисці змішайте дріжджі з 2-3 ст.л. цукру і, розмішуючи отриману суміш, влийте тепле молоко. Помішуючи лопаткою масляно-яєчну суміш, влийте до неї дріжджі з молоком. Поступово додайте до отриманої маси залишок цукру.
- Накрийте опару легким і ледве вологим рушником та залиште на 8-10 годин в теплому місці. Залийте родзинки гарячою водою на 10 хвилин. Потім злийте воду та просушіть ягоди на рушнику.
- Додайте до піднятого дріжджового тіста просіяне борошно, сіль з ваніліном та родзинки, перемішайте. Накрийте тісто легким рушником і залиште в теплому місці без руху на 2 години.
- Після зазначеного часу розподіліть дріжджове тісто по формочках для випікання пасок (на 1/3 від загального об'єму форми). Накрийте всі формочки харчовою плівкоюта залиште в теплому місці на 2 години.
- Перекладіть формочки на лист та поставте в розігріту духовку. Готуйте до легкої золотистої верхівки (не більше 30 хвилин). Вийміть лист з духовки і залиште паску до повного остигання.
- Для глазурі збийте яєчні білки до стійких піків разом з сіллю, а потім підмішайте до них цукрову пудру або цукор. Прикрасьте паски отриманою білковою глазур'ю та подавайте до столу. Приємного чаювання!
Цікава інформація:
- Українські паски традиційно печуться на Великдень. Їх пухкий та ароматний смак символізує радість та воскресіння.
- Паски мають глибокі історичні коріння та пов'язані з релігійними звичаями українського народу.
- Іншим популярним додатком до пасок може бути крашанка - яйце, фарбоване у святкові барви. Воно також символізує весну та відродження.
- Готуючи паски разом з родиною та друзями, ви можете створити особливу атмосферу спілкування та обміну добрими побажаннями.