Паска на топленому молоці

Паска на топленому молоці
5.0
(12)
Метод: В духовці
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджове тісто для пасок:

  • 0,8-0,9 кг борошна
  • 350 мл топленого молока
  • 350 г цукру
  • 3 яйця (+ яєчний жовток)
  • 180 г вершкового масла
  • 100 г родзинок
  • 50 г свіжих дріжджів
  • 1/3 ч.л. солі
  • щіпка ваніліну

Глазур для пасок:

  • 150 г цукрової пудри
  • 2 яєчних білка
  • щіпка солі

Рецепт приготування:

  1. Заздалегідь (я минимум за півгодини) вийміть вершкове масло з холодильнику, поріжте на шматочки і залиште разом з яйцями при кімнатній або невеликій температурі.
  2. Збийте подрібнене масло міксером до пишності і, не перестаючи збивати, додайте по одному сирі яйця. Продовжуйте збивати ще пару хвилин до однорідності.
  3. Підігрійте молоко до 40°C, у невеликій мисці змішайте дріжджі з 2-3 ст.л. цукру і, розмішуючи отриману суміш, влийте тепле молоко. Помішуючи лопаткою масляно-яєчну суміш, влийте до неї дріжджі з молоком. Поступово додайте до отриманої маси залишок цукру.
  4. Накрийте опару легким і ледве вологим рушником та залиште на 8-10 годин в теплому місці. Залийте родзинки гарячою водою на 10 хвилин. Потім злийте воду та просушіть ягоди на рушнику.
  5. Додайте до піднятого дріжджового тіста просіяне борошно, сіль з ваніліном та родзинки, перемішайте. Накрийте тісто легким рушником і залиште в теплому місці без руху на 2 години.
  6. Після зазначеного часу розподіліть дріжджове тісто по формочках для випікання пасок (на 1/3 від загального об'єму форми). Накрийте всі формочки харчовою плівкоюта залиште в теплому місці на 2 години.
  7. Перекладіть формочки на лист та поставте в розігріту духовку. Готуйте до легкої золотистої верхівки (не більше 30 хвилин). Вийміть лист з духовки і залиште паску до повного остигання.
  8. Для глазурі збийте яєчні білки до стійких піків разом з сіллю, а потім підмішайте до них цукрову пудру або цукор. Прикрасьте паски отриманою білковою глазур'ю та подавайте до столу. Приємного чаювання!

Цікава інформація:

  • Українські паски традиційно печуться на Великдень. Їх пухкий та ароматний смак символізує радість та воскресіння.
  • Паски мають глибокі історичні коріння та пов'язані з релігійними звичаями українського народу.
  • Іншим популярним додатком до пасок може бути крашанка - яйце, фарбоване у святкові барви. Воно також символізує весну та відродження.
  • Готуючи паски разом з родиною та друзями, ви можете створити особливу атмосферу спілкування та обміну добрими побажаннями.