Пиріг "Будайська фортеця"
Кухня
Інгредієнти:
- вершкове масло - 200 г
- борошно — 2 склянки
- очищені ядра волоського горіха — 100 г
- жовток курячого яйця — 3 шт.
- білок яєчний — 3 шт.
- сир від 5 до 9 % жирності — 350 г
- сметана (нежирна) — 150 г
- цукор — 150 г
- яблука (середні) — 2 шт.
- манна крупа — 1 ст. л.
- сіль — 1 щіпка
- цедра лимона — 1 ч. л.
- ванільний цукор — 1 ч. л. (без гірки)
Рецепт приготування:
- Горіхи подрібнюємо у блендері разом з цедрою лимона, додаємо цукор.
- Отриману крихту розтираємо з розм'якшеним маслом і заздалегідь просіяним борошном.
- Додаємо жовтки та замішуємо тісто. Загортаємо його у харчову плівку та кладемо на півгодини у холодильник.
- Розігріваємо духовку до 190 градусів. Змащуємо лист шматочком масла.
- Відокремлюємо від готового тіста шматочок для прикрашання верху пирога. Решту розподіляємо по формі для випічки, загинаючи тісто на краї. Товщина має бути не більше 1 см.
- Яблука очищаємо від серцевини, знімаємо шкірку, нарізаємо невеликими кубиками.
- Сир змішуємо зі сметаною та ванільним цукром.
- Охолоджені білки збиваємо до стійкої піни та змішуємо з яблуками та сирною масою.
- Ставимо у духовку на 15-20 хвилин та випікаємо до рум'яної скоринки. Охолоджуємо до кімнатної температури.
- Викладаємо на готовий корж підготовлену суміш.
- Розкачуємо залишки тіста, нарізаємо смужками та викладаємо на пиріг, роблячи прикрасу у вигляді сітки.
- Виставляємо в духовці температурний режим 180 градусів. Ставимо у неї пиріг та випікаємо 30-40 хвилин.
- Пиріг перед подачею до столу охолоджуємо та лише потім нарізаємо. Коли він охолоджений, смак творогу та коржа розкривається яскравіше.
Додаткова інформація:
Цей пиріг має глибокі корені в угорській кухні, де він відомий як "будайський коржик". Історія створення цього десерту налічує багато років, і він по праву вважається одним із кулінарних символів Угорщини. Завдяки своїй ніжній та ароматній начинці, цей пиріг став улюбленим не тільки в Угорщині, але й далеко за її межами. Також цікавим є факт, що традиційно цей пиріг готували на великі сімейні свята та зібрання, символізуючи затишок та тепло домашньої кухні.