Пиріг "Будайська фортеця"

Пиріг "Будайська фортеця"
4.1
(8)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • вершкове масло - 200 г
  • борошно — 2 склянки
  • очищені ядра волоського горіха — 100 г
  • жовток курячого яйця — 3 шт.
  • білок яєчний — 3 шт.
  • сир від 5 до 9 % жирності — 350 г
  • сметана (нежирна) — 150 г
  • цукор — 150 г
  • яблука (середні) — 2 шт.
  • манна крупа — 1 ст. л.
  • сіль — 1 щіпка
  • цедра лимона — 1 ч. л.
  • ванільний цукор — 1 ч. л. (без гірки)

Рецепт приготування:

  1. Горіхи подрібнюємо у блендері разом з цедрою лимона, додаємо цукор.
  2. Отриману крихту розтираємо з розм'якшеним маслом і заздалегідь просіяним борошном.
  3. Додаємо жовтки та замішуємо тісто. Загортаємо його у харчову плівку та кладемо на півгодини у холодильник.
  4. Розігріваємо духовку до 190 градусів. Змащуємо лист шматочком масла.
  5. Відокремлюємо від готового тіста шматочок для прикрашання верху пирога. Решту розподіляємо по формі для випічки, загинаючи тісто на краї. Товщина має бути не більше 1 см.
  6. Яблука очищаємо від серцевини, знімаємо шкірку, нарізаємо невеликими кубиками.
  7. Сир змішуємо зі сметаною та ванільним цукром.
  8. Охолоджені білки збиваємо до стійкої піни та змішуємо з яблуками та сирною масою.
  9. Ставимо у духовку на 15-20 хвилин та випікаємо до рум'яної скоринки. Охолоджуємо до кімнатної температури.
  10. Викладаємо на готовий корж підготовлену суміш.
  11. Розкачуємо залишки тіста, нарізаємо смужками та викладаємо на пиріг, роблячи прикрасу у вигляді сітки.
  12. Виставляємо в духовці температурний режим 180 градусів. Ставимо у неї пиріг та випікаємо 30-40 хвилин.
  13. Пиріг перед подачею до столу охолоджуємо та лише потім нарізаємо. Коли він охолоджений, смак творогу та коржа розкривається яскравіше.

Додаткова інформація:

Цей пиріг має глибокі корені в угорській кухні, де він відомий як "будайський коржик". Історія створення цього десерту налічує багато років, і він по праву вважається одним із кулінарних символів Угорщини. Завдяки своїй ніжній та ароматній начинці, цей пиріг став улюбленим не тільки в Угорщині, але й далеко за її межами. Також цікавим є факт, що традиційно цей пиріг готували на великі сімейні свята та зібрання, символізуючи затишок та тепло домашньої кухні.