Пиріг "Блискавка"
Інгредієнти:
- 1 яйце
- 60 г вершкового масла
- 100 г цукру + 2 ст.л. цукру для посипання
- 10 г ванільного цукру
- 0,5 ч.л. розпушувача
- 0,5 ч.л. соди
- 140 г борошна
- 150 мл кефіру
- сезонні фрукти - за смаком
Рецепт приготування:
Кефір надає тісту приємної рихлості, повітряності, схожої на дріжджове тісто. Фрукти просочують корж, насичуючи його своїм соком. Зазначених інгредієнтів достатньо для приготування 5 порцій. Загальний час приготування - 40 хвилин.
- Борошно змішуємо з розпушувачем і двічі просіюємо.
- Масло розм'якшуємо, змішуємо з цукром та ваніліном. Перемішуємо до утворення однорідної маси.
- Додаємо яйця і знову розмішуємо.
- Всипаємо борошно. В кефірі гасимо соду і разом з борошном вливаємо до яєць. Замішуємо тісто, консистенція якого схожа на густу сметану.
- Дно форми закриваємо пекарським папером. Виливаємо тісто. Зверху укладаємо фрукти та посипаємо цукром.
- Випікаємо в духовці. Температура - 200 градусів. Час - 30 хвилин.
Для рецепту можна використовувати будь-які фрукти. Якщо свіжих ягід не виявилося, можна скористатися замороженими. Їх необхідно попередньо розморозити. Цукром посипають у будь-якому випадку - це не дасть ягодам "утонути" у тісті. Кефір можна замінити айраном, але в цьому випадку тісто вийде кислішим.
Додаткова інформація:
Фруктовий пиріг на кефірі - чудовий спосіб залучити дітей до кулінарного процесу. Вони з радістю допоможуть вам вибирати і укладати фрукти. А ще цей пиріг - відмінний привід експериментувати з сезонними фруктами, кожен раз створюючи новий смаковий шедевр. Влітку спробуйте ягідні варіанти з полуницею, малиною або чорницею, а восени - з яблуками та грушами, приправленими корицею для додаткового аромату.