Протерта смородина з цукром на зиму без варіння

Кухня
Інгредієнти:
- чорна смородина - 1 кг
- тростинний цукор - 1-2 кг
Рецепт приготування:
Важливо: у першу чергу визначте кількість цукру в залежності від того, в якому місці ви будете зберігати варення. Якщо у вас планується зберігання в холодильнику, відміряйте цукор у пропорції 1:1. Якщо банки з варенням будуть стояти в прохолодному підвалі чи при кімнатній температурі, краще додайте 2 кг цукру, щоб уникнути вибухів банок. Далі - безпосередньо рецепт.
- Промийте смородину у друшляку та висушіть її, наприклад, на листі, відкидаючи листя, гілки та плодоніжки. Відібрані цілі ягоди залиште.
- Подрібніть смородину в блендері разом з цукром або розітріть толкушкою. Потім додайте цукор і ретельно перемішайте.
- Залиште готову масу на 1 годину при кімнатній температурі, щоб виділився сік, який розчиняє всі кристали цукру. Перемішайте майбутне варення дерев'яною лопаткою знизу вгору. Готова ягідна суміш стане консистенцією желе.
- Розкладіть смородину в ретельно вимиті термічно оброблені скляні посудини, заповнюючи їх смородиновим желе до самого верху. Посипте зверху 1-2 ст. ложками цукру, щоб утворилася "пробка".
- Закрийте банки пластиковими чи герметичними бляшаними кришками і перенесіть їх для зберігання.
Важливо:
За бажанням до подрібненої смородини можна додати лимон або апельсин (на 1 кг смородини - 1 цитрус), який попередньо потрібно пропустити через м'ясорубку разом з цедрою. Це зробить ваш джем не тільки смачним, але й корисним, допомагаючи зміцнити імунітет і запобігаючи ГРВІ.