Пряничні чоловічки
Кухня
Інгредієнти:
- 350-400 г борошна
- 120 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 100 г меду (можна замінити патокою)
- 1 яйце
- 1,5 ч.л. соди
- 1 ч.л. меленого імбирю
- 1 ч.л. меленої кориці
- 1 ч.л. розчинної кави з гіркою
- ½ ч.л. меленої гвоздики
- ¼ ч.л. солі
Глазур для пряничних чоловічків:
- 120 г цукрової пудри
- 0,5 яєчного білка (близько 15-20 г)
- 1 ст.л. лимонного соку
Рецепт приготування:
- Зм'якшене масло змішати з сіллю, цукром, імбиром, корицею і молотою гвоздикою. Збити міксером до пухкості.
- Поступово додати розтоплений на водяній бані рідкий мед і продовжувати збивати до однорідності. Під час збивання масляного крему міксером, додати сире яйце, влити каву (додати 40-50 мл окропу на 1,5 ч.л. кави).
- Поступово додавати борошно і замісити однорідне тісто. Обгорнути його харчовою плівкою і поставити в холодильник принаймні на 2 години (краще на ніч).
- Розкатати тісто тонко до 5 мм, вирізати з нього фігурки чоловічків за допомогою форми для печива (або використовуйте трафарет, вирізаний з картону).
- Розкладіть вирізані фігурки на лист, покритий пергаментом. Випікайте пряники приблизно 15 хвилин при температурі 160°C. Вийміть з листа та залиште до повного охолодження.
- Через кілька годин можна приготувати глазур для прикраси пряничних чоловічків: збийте половину яєчного білка міксером до стійких піків, поступово додавайте цукрову пудру і лимонний сік.
- Прикрасьте пряники отриманою цукровою глазур'ю (за допомогою кондитерського мішка або шприца) і підсушіть у духовці при 100°C протягом 5-10 хвилин. Також можна повністю висушити глазур при кімнатній температурі.
- Подавайте готові імбирні пряники до столу після повного затвердіння глазурі. Насолоджуйтесь чудовим чаюванням!
Цікавий факт:
Пряники виготовляються в різних країнах світу вже протягом багатьох століть. Вони мають багату історію та символіку. У середньовіччі пряничні вироби були популярним подарунком на весілля і різноманітні святкування. Уявіть, що ви творите власну традицію, готуючи ці чарівні пряники для ваших родинних заходів та особливих подій!