Рецепт: Чізкейк із вишнею

Рецепт: Чізкейк із вишнею
4.2
(13)
Метод: В духовці
Час приготування: 50 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,9-1 кг вершкового сиру (наприклад Філадельфія або Альметте)
  • 400 гр пісочного печива
  • 250 гр цукру
  • 3 яйця
  • 150 гр вершків 30-35% (можна замінити сметаною 25-30%)
  • 100-150 гр вершкового масла
  • півлимона (цедра)
  • 1 ст.л. крохмалю
  • 10 гр ванільного цукру
  • дрібка солі

Вишневий соус для чізкейка:

  • 500-600 гр свіжої або замороженої вишні (без кісточок)
  • 50 мл чистої води
  • 2 ст.л. цукру
  • 2 ч.л. крохмалю без гірки

Рецепт приготування страви:

  1. Яйця для приготування чізкейка з вишнею вийняти з холодильника і залишити в кімнатній температурі. Вершкове масло порізати шматочками і скласти в невелику миску, розтопити на водяній бані або в мікрохвильовці (не доводячи до кипіння).
  2. Залишити розтоплене масло остигати. Духовку розігріти до 180С, дно форми для випікання (бажано роз'ємної) застелити колом пергаментного паперу, змастити її кількома краплями рослинної олії (за допомогою силіконового пензля).
  3. Печиво скласти в пакет і пройтися по ньому качалкою. Можна подрібнити печиво будь-яким іншим зручним для вас способом, наприклад, за допомогою блендера. З'єднати подрібнене в крихту печиво з розтопленим маслом у мисці та ретельно розтерти виделкою.
  4. Викласти отриману крихту з печива у форму, утрамбувати і рівномірно розподілити по всьому дну. Відправити форму в розігріту духову шафу. Випікати пісочну основу для чізкейка приблизно 5-10 хвилин. Коли основа буде готова, вийняти форму з духовки і залишити її остигати. Паралельно закип'ятити в чайнику воду (для водяної бані). Духовку встановити на температуру 200С.
  5. Вимити лимон, відрізати половину й обережно зняти з неї цедру. Натерти лимонну цедру на дрібній тертці. Вершковий сир з'єднати в мисці з дрібкою солі, цукром, ванільним цукром, лимонною цедрою та розмішати вінчиком або міксером на низькій швидкості.
  6. Потім просіяти через сито крохмаль і знову розмішати. Не перестаючи збивати, вбити по одному яйця і вимішувати до однорідності. Збиваючи, влити тонкою цівкою вершки або влити сметану. Важливо вимішувати або збивати крем із вершкового сиру на дуже низькій швидкості, щоб не насичувати його повітрям (інакше чізкейк потріскається під час випікання).
  7. Бортики форми з основою зсередини промазати шматочком вершкового масла. Якщо ви використовуєте роз'ємну форму, її низ потрібно обернути фольгою у два шари. У форму більшого розміру влити гарячу воду, яку ви раніше поставили кипіти.
  8. У форму з пісочною основою викласти сирний крем і розрівняти поверхню. Поставити форму з пирогом у форму з окропом. Рівень води має бути не вищим за половину форми з чізкейком. Відправити обидві форми в такому положенні в розігріту духову шафу, відразу ж зменшити температуру до 120/130С.
  9. Випікати чізкейк до готовності приблизно півтори години. Перевірити чізкейк на готовність можна в такий спосіб: злегка постукайте по бортику форми, серединка чізкейка має тремтіти, а краї мають бути досить пропеченими.
  10. Потім вимкнути духовку, відчинити дверцята духової шафи і залишити чізкейк остигати в такому положенні. Потім вийняти форму і залишити до повного охолодження. Відправити форму в холодильник.
  11. Чізкейк має настоятися в холодильнику не менше 2 годин, краще залишити його на ніч. Тим часом приготувати вишневий соус до чізкейка. Вишню перебрати, промити й очистити від кісточок, скласти в друшляк і залишити стікати. Заморожену вишню відкинути на друшляк і залишити розморожуватися та стікати.
  12. Близько 150 гр очищеної вишні подрібнити в блендері до стану пюре. Скласти цілу і подрібнену вишню в каструлю, засипати цукром і поставити на невеликий вогонь. Крохмаль розмішати в холодній воді. Щойно вишня пустить сік і почне кипіти, ретельно перемішати.
  13. Проварити вишню з соком при слабкому кипінні протягом 2-3 хвилин, періодично помішуючи. Потім, помішуючи, вишневий соус, влити в нього тонкою цівкою крохмальну рідину. Довести соус до кипіння і зняти каструлю з вогню. Залишити остигати до кімнатної температури.
  14. Перекласти соус в окрему ємність і відправити в холодильник. Перед подачею вийняти форми з чізкейком і вишнею з холодильника. Обережно вийняти чізкейк із форми, зняти роз'ємне кільце і покрити поверхню вишневим соусом. Нарізати чізкейк із вишнею на шматочки і подавати до столу охолодженим. Приємного чаювання!

Чізкейк вважається одним із найпопулярніших десертів у світі. Його походження має давнє коріння і пов'язане зі Стародавнім Римом, де використовували солодкі сиропи, сир і мед у комбінації з печивом. З часом рецепт чізкейка еволюціонував, а сьогодні ми маємо безліч смакових варіацій цього неперевершеного десерту.