Плов - Смакова насолода з Азербайджану
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 кг рису
- 400 гр баранини або свинини
- 2 цибулини
- 300 гр очищених каштанів
- 100 гр родзинок
- 50-60 гр кураги
- 50-60 гр чорносливу
- приправи для плову за смаком (куркума, барбарис, кмин, зіра тощо)
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- У каструлі закип'ятити воду, зняти з вогню, посолити її й опустити туди промитий рис. Каштани промити й покласти в окрему каструлю з гарячою водою. Залишити рис і каштани на годину в кімнатній температурі.
- М'ясо промити і порізати невеликими шматочками. Цибулю почистити та порізати чвертькільцями. Розігріти духовку до 180С. Вийняти каштани з води, обсушити і надрізати шкірку, викласти їх на деко і відправити в розігріту духовку.
- Готувати каштани для азербайджанського плову до того моменту, поки не трісне шкірка. Вийняти деко і дати охолонути до трохи теплої температури. Очистити каштани від шкірки. Ізюм промити під теплою водою, курагу та чорнослив промити, а потім порізати на дрібні шматочки.
- У глибокій пательні або каструлі з товстим дном розігріти 3-4 ст.л. олії і викласти очищені каштани. Смажити їх близько 7-8 хвилин на помірному вогні, помішуючи. Перекласти смажені каштани на тарілку.
- У сковорідці розігріти близько 50 мл рослинної олії. Викласти в розігріту олію цибулю, обсмажити її до золотистого відтінку протягом 2-3 хвилин. Потім додати в пательню баранину/свинину і смажити разом із цибулею близько 10 хвилин на середньому вогні. Ближче до кінця посолити і поперчити вміст сковороди за смаком.
- Рис відкинути на друшляк і просушити, потім додати його в сковорідку і перемішати. Обсмажувати все ще близько 2-3 хвилин на середньому вогні і влити в сковороду близько 500 мл окропу. Додати подрібнені сухофрукти.
- Після закипання зменшити вогонь до мінімуму, накрити сковороду кришкою. Готувати азербайджанський плов протягом 15 хвилин під кришкою. Ближче до кінця додати сіль, перець і приправи за смаком, перемішати.
- Зняти сковорідку з вогню і накрити рушником. Плов по-азербайджанськи буде смачнішим, якщо дати йому настоятися під кришкою близько 15-20 хвилин. Зняти рушник, кришку і розкласти плов по тарілках. За бажанням прикрасити свіжою зеленню. Смачного!
Особливістю азербайджанського плову є багатство смаків та ароматів. Він готується з використанням натуральних продуктів - свіжої баранини або свинини, ароматного рису та різноманітних сухофруктів. Каштани, родзинки, курага та чорнослив надають плову особливого колориту та неповторного смаку.