Плов - Смакова насолода з Азербайджану

Плов - Смакова насолода з Азербайджану
4.7
(6)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг рису
  • 400 гр баранини або свинини
  • 2 цибулини
  • 300 гр очищених каштанів
  • 100 гр родзинок
  • 50-60 гр кураги
  • 50-60 гр чорносливу
  • приправи для плову за смаком (куркума, барбарис, кмин, зіра тощо)
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. У каструлі закип'ятити воду, зняти з вогню, посолити її й опустити туди промитий рис. Каштани промити й покласти в окрему каструлю з гарячою водою. Залишити рис і каштани на годину в кімнатній температурі.
  2. М'ясо промити і порізати невеликими шматочками. Цибулю почистити та порізати чвертькільцями. Розігріти духовку до 180С. Вийняти каштани з води, обсушити і надрізати шкірку, викласти їх на деко і відправити в розігріту духовку.
  3. Готувати каштани для азербайджанського плову до того моменту, поки не трісне шкірка. Вийняти деко і дати охолонути до трохи теплої температури. Очистити каштани від шкірки. Ізюм промити під теплою водою, курагу та чорнослив промити, а потім порізати на дрібні шматочки.
  4. У глибокій пательні або каструлі з товстим дном розігріти 3-4 ст.л. олії і викласти очищені каштани. Смажити їх близько 7-8 хвилин на помірному вогні, помішуючи. Перекласти смажені каштани на тарілку.
  5. У сковорідці розігріти близько 50 мл рослинної олії. Викласти в розігріту олію цибулю, обсмажити її до золотистого відтінку протягом 2-3 хвилин. Потім додати в пательню баранину/свинину і смажити разом із цибулею близько 10 хвилин на середньому вогні. Ближче до кінця посолити і поперчити вміст сковороди за смаком.
  6. Рис відкинути на друшляк і просушити, потім додати його в сковорідку і перемішати. Обсмажувати все ще близько 2-3 хвилин на середньому вогні і влити в сковороду близько 500 мл окропу. Додати подрібнені сухофрукти.
  7. Після закипання зменшити вогонь до мінімуму, накрити сковороду кришкою. Готувати азербайджанський плов протягом 15 хвилин під кришкою. Ближче до кінця додати сіль, перець і приправи за смаком, перемішати.
  8. Зняти сковорідку з вогню і накрити рушником. Плов по-азербайджанськи буде смачнішим, якщо дати йому настоятися під кришкою близько 15-20 хвилин. Зняти рушник, кришку і розкласти плов по тарілках. За бажанням прикрасити свіжою зеленню. Смачного!

Особливістю азербайджанського плову є багатство смаків та ароматів. Він готується з використанням натуральних продуктів - свіжої баранини або свинини, ароматного рису та різноманітних сухофруктів. Каштани, родзинки, курага та чорнослив надають плову особливого колориту та неповторного смаку.