Пісочний пиріг із чорницею
Кухня
Інгредієнти:
Пісочне тісто для пирога з чорницею:
- 300 гр борошна
- 200 гр вершкового масла
- 50 гр цукру
- 50-70 мл холодної чистої води
- дрібка солі
Чорнична начинка для пісочного пирога:
- 0,9-1 кг чорниці
- 200 гр цукру
- 2 ст.л. крохмалю
- 2 ст.л. борошна
- 15 гр вершкового масла
Рецепт приготування страви:
- Почати з приготування пісочного тіста для чорничного пирога. Вершкове масло залишити в морозилці на 10 хвилин. У мисці з'єднати борошно, цукор, сіль і розмішати. Натерти на тертці до сухої суміші вершкове масло і ретельно розтерти все виделкою до стану крихти.
- В отриману суміш влити тонкою цівкою холодну воду і вимісити однорідне тісто. Скачати з нього кулю, обернути харчовою плівкою і відправити на півгодини в холодильник. Тим часом приготувати начинку з чорниці для пирога.
- У невеликій мисці з'єднати цукор, крохмаль, борошно і розмішати. Чорниці перебрати, промити й обсушити. Скласти ягоди в миску, додати до них суху суміш і ретельно перемішати. Форму для випічки змастити шматочком вершкового масла.
- Тісто розділити на 2 нерівні частини (приблизно 2:3), більшу частину розкачати і укласти на дно форми, сформувати високі бортики. У кошик із тіста скласти ягідну начинку і натерти зверху 15 гр вершкового масла.
- Тісто, що залишилося, розкачати в коло і укласти на ягідну начинку, зробити кілька невеликих розрізів у ньому для виходу пари. Перед випіканням пиріг із чорничною начинкою має настоятися в холодильнику близько 15 хвилин.
- Тим часом розігріти духовку до 200С. Вийняти форму з холодильника і відправити її в розігріту духову шафу. Випікати пісочний пиріг із чорницею близько 15 хвилин за вказаної температури.
- Потім зменшити температуру до 180 і продовжувати готувати чорничний пиріг ще півгодини. Через зазначений час вийняти форму з духовки і залишити на 5 годин у кімнатній температурі для повного охолодження і просочення.
- Через зазначений час пиріг із чорницею з пісочного тіста можна прибрати в холодильник або нарізати порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!
Чорниця - один із найкорисніших ягідних продуктів, який має високий вміст антиоксидантів. Вона сприяє зміцненню зору, поліпшенню кровообігу та зниженню ризику серцево-судинних захворювань. Також чорниця має приємний смак і використовується в багатьох кулінарних рецептах.