Пісочний пиріг із чорницею

Пісочний пиріг із чорницею
4.0
(6)
Метод: В духовці
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Пісочне тісто для пирога з чорницею:

  • 300 гр борошна
  • 200 гр вершкового масла
  • 50 гр цукру
  • 50-70 мл холодної чистої води
  • дрібка солі

Чорнична начинка для пісочного пирога:

  • 0,9-1 кг чорниці
  • 200 гр цукру
  • 2 ст.л. крохмалю
  • 2 ст.л. борошна
  • 15 гр вершкового масла

Рецепт приготування страви:

  1. Почати з приготування пісочного тіста для чорничного пирога. Вершкове масло залишити в морозилці на 10 хвилин. У мисці з'єднати борошно, цукор, сіль і розмішати. Натерти на тертці до сухої суміші вершкове масло і ретельно розтерти все виделкою до стану крихти.
  2. В отриману суміш влити тонкою цівкою холодну воду і вимісити однорідне тісто. Скачати з нього кулю, обернути харчовою плівкою і відправити на півгодини в холодильник. Тим часом приготувати начинку з чорниці для пирога.
  3. У невеликій мисці з'єднати цукор, крохмаль, борошно і розмішати. Чорниці перебрати, промити й обсушити. Скласти ягоди в миску, додати до них суху суміш і ретельно перемішати. Форму для випічки змастити шматочком вершкового масла.
  4. Тісто розділити на 2 нерівні частини (приблизно 2:3), більшу частину розкачати і укласти на дно форми, сформувати високі бортики. У кошик із тіста скласти ягідну начинку і натерти зверху 15 гр вершкового масла.
  5. Тісто, що залишилося, розкачати в коло і укласти на ягідну начинку, зробити кілька невеликих розрізів у ньому для виходу пари. Перед випіканням пиріг із чорничною начинкою має настоятися в холодильнику близько 15 хвилин.
  6. Тим часом розігріти духовку до 200С. Вийняти форму з холодильника і відправити її в розігріту духову шафу. Випікати пісочний пиріг із чорницею близько 15 хвилин за вказаної температури.
  7. Потім зменшити температуру до 180 і продовжувати готувати чорничний пиріг ще півгодини. Через зазначений час вийняти форму з духовки і залишити на 5 годин у кімнатній температурі для повного охолодження і просочення.
  8. Через зазначений час пиріг із чорницею з пісочного тіста можна прибрати в холодильник або нарізати порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!

Чорниця - один із найкорисніших ягідних продуктів, який має високий вміст антиоксидантів. Вона сприяє зміцненню зору, поліпшенню кровообігу та зниженню ризику серцево-судинних захворювань. Також чорниця має приємний смак і використовується в багатьох кулінарних рецептах.