Рецепт приготування дріжджового пирога з чорницею
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 кг борошна
- 300 гр чорниці
- 250 мл молока
- 2 яйця (+ 1 жовток для змащування)
- 100 гр цукру
- 80 гр вершкового масла
- 10 гр ванільного цукру
- 2 ч.л. сухих дріжджів
- пів ч.л. солі
Рецепт приготування страви:
- Молоко підігріти до теплої температури (близько 40С), додати до нього дріжджі, ложку цукру і ретельно розмішати до повного розчинення сухого залишку. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин у теплому місці.
- Потім просіяти до молочної суміші половину борошна і перемішати все до однорідної консистенції. Дріжджова опара для тіста має настоятися протягом півгодини в теплому місці (35-40С). На цей самий час залишити в теплі вершкове масло і жовтки яєць (білки залишити на деякий час у холодильнику).
- У опару, що піднялася, додати жовтки, масло, сіль, цукор, що залишився, ванільний цукор і ретельно перемішати. Білки вийняти з холодильника і збити міксером до стійких піків, обережно підмішати їх до тіста.
- Борошно, що залишилося, просіяти через сито і ввести в тісто. Залишити дріжджове тісто для пирога з чорницею на 1 годину в теплі для підйому. Чорниці перебрати, промити й обсушити.
- Через зазначений час змастити форму для випічки рослинною олією і викласти в неї половину тіста. Зверху на шар тіста викласти чорниці. Рівномірно покрити чорниці тістом, що залишилося, і залишити пиріг на 15 хвилин у теплому місці.
- За цей час розігріти духову шафу до 180С, жовток відокремити від білка і змастити ним поверхню дріжджового пирога з чорницею. Відправити форму в розігріту духову шафу.
- Дріжджовий пиріг із чорницями буде готовий приблизно через 45 хвилин. Вийняти форму, накрити її легким рушником і залишити на 10 хвилин для охолодження. Потім вийняти пиріг на решітку і дати ще трохи охолонути. Готовий дріжджовий чорничний пиріг присипати цукровою пудрою, нарізати порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!
Чорниця - неймовірно корисна ягода, що містить багато антиоксидантів і вітамінів. Вона додасть пирогу свіжості та соковитості. М'якість і легкість дріжджового тіста створюють неповторний смак і текстуру.