Печиво з желе
Час приготування:
180 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для печива:
- близько 200 г борошна
- 5 ст.л. цукру
- 1 яйце
- 50 г вершкового масла або маргарину
- 1,5-2 ст.л. горіхової крихти або вівсяного борошна
- 5 г ванільного цукру
- щіпка солі
- щіпка соди
Желе для печива:
- склянка ягідного пюре (ягоди - будь-які)
- 5-6 ст.л. цукру
- 50-70 мл чистої води
- 1 ст.л. желатину
- 1 склянка = 200 мл
Рецепт приготування:
- Натерти маргарин або масло на крупній тертці, просіяти зверху борошно з содою та сіллю. Розтерти все руками до отримання маслянистої крихти.
- Додати цукор з ванільним цукром і знову ретельно розтерти руками. Додати подрібнені горіхи або вівсянку, вбити яйце і замісити м'яке, не липке до рук тісто.
- На стіл всипати кілька ложок борошна, ретельно замісити з них тісто руками та щільно обгорнути харчовою плівкою або покласти в пакет. Помістити тісто в холодильник на півгодини.
- Після вказаного часу витягти тісто з холодильника і розкатати в пласт приблизно 0,5 см товщиною. Вирізати парну кількість виробів формочками для печива або склянкою.
- Формочкою трохи меншого діаметра (або стопкою) вирізати з кожного печива серединку. Усі залишки тіста можна знову зібрати, замісити і розкатати.
- Перекласти "ободочки" від половини виробів на ціле печиво так, щоб зверху всередині утворився вільний простір. Перекласти печива на лист, вкритий папером для випікання, і поставити в розігріту до 180°C духовку.
- Випікати печиво приблизно 15-20 хвилин до готовності, вийняти і охолодити. За цей час підготувати ягідне желе: для цього потрібно ретельно промити (або розморозити) будь-які ягоди, потім збити їх у блендері та змішати з цукром.
- Желатин залити холодною водою і залишити на 10 хвилин. Поставити посудину з желатином на водяну баню і нагрівати суміш, помішуючи, до повного розчинення крихти (але не доводити до кипіння!).
- Зняти посудину з водяної бані, перелити суміш в ягідне пюре і перемішати. Після повного охолодження аккуратно розлити желе в кожне печиво за допомогою ложки.
- Залишити пісочне печиво з желе на півгодини-годину в холодильнику, щоб затверділо. Подавати охолодженим до чаю або кави. Смачного!
Цікавий факт:
В українській кухні печиво з желе є популярною стравою для святкування різних урочистостей. Його часто готують на Різдво або до Христового Воскресіння. У деяких регіонах України це печиво називають "козулями" через свою форму, схожу на роги кози. Ця смакота має чудове поєднання хрусткого печива та ніжного желе, яке тане у роті, розкриваючи багатий смак ягід. Аромат цих ласощів розповсюджується по всьому будинку під час їх випікання, заповнюючи його затишком та радістю. Спробуйте цей рецепт і порадуйте свою родину та гостей смачним оригінальним десертом.