Чак-чак по-татарськи

Чак-чак по-татарськи
4.2
(10)
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 400 г борошна
  • 8 жовтків
  • 2 яйця
  • 120 мл меду
  • 120 г цукру
  • 1/4 ч.л. соди
  • щіпка солі
  • 0,5 л рослинної олії

Рецепт приготування:

  1. Яйця та жовтки рекомендується дістати з холодильника заздалегідь, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. Відокремити жовтки від білків та з'єднати їх з цілими яйцями у великій мисці.
  2. Додати сіль та соду, збивати яєчну масу міксером протягом 5 хвилин на високій швидкості, доки маса не стане пишною. Просіяти борошно через сито та поступово додавати його до яєчної маси, замісити м'яке, але не липке тісто.
  3. Розділити тісто на кілька частин, кожну по черзі скатати у тонкий джгут та нарізати на невеликі шматочки. Шматочки тіста можна скатати у кульки або розтягнути у невелику соломку.
  4. У глибокій сковороді розігріти приблизно 300 мл рослинної олії. Як тільки олія почне потріскувати, додати до сковороди невелику партію шматочків тіста. Не додавайте забагато - вони мають достатньо вільно розплаватися в олії.
  5. Смажити чак-чак до легкого золотистого кольору на сильному вогні, постійно помішуючи лопаткою або шумівкою. Перекласти смажені шматочки тіста на тарілку, покриту паперовими рушниками або серветками, щоб видалити зайву олію.
  6. Продовжити смажити залишок тіста порціонно, додаваючи олію за потреби. Дати виробам просохнути та охолонути на серветках або рушниках, а потім перекласти в одну велику миску.
  7. Тим часом з'єднати в мисці мед з цукром, поставити цю суміш на водяну баню. Постійно помішуючи, нагрівати медову суміш до повного розчинення цукру. До кипіння не доводити.
  8. Як тільки цукор повністю розчиниться, перелити медову карамель в миску з чак-чаком та швидко перемішати. За допомогою рук, змочених у холодній воді, легко стиснути і рівномірно розрівняти поверхню десерту.
  9. Покрити миску харчовою плівкою, та поставити чак-чак по-татарськи в холодильник на ніч. Вийняти готову страву з холодильника, зняти харчову плівку, нарізати десерт на шматочки та розкласти по тарілках. Смакуйте цей чудовий десерт під час чаювання!

Цікаво:

Чак-чак - це традиційний народний десерт, який зазвичай подається на весіллях та святкуваннях. Він є справжньою понадпоколінною класикою татарської кухні. Спробуйте додати до медової карамелі мелені горіхи або ванільний екстракт, щоб надати цьому десерту ще більше смакових нюансів. Смачного!