Паски "Коломба"

Кухня
Інгредієнти:
1 опара:
- 520-530 г борошна
- 200 мл молока
- 160 г вершкового масла
- 150 г цукру
- 15 г свіжих дріжджів (можна замінити на 5 г сухих)
- 1 яйце + 2 жовтка
2 опара:
- 150 г апельсинових цукатів/ізюму/в’яленої вишні/інших сухофруктів
- 50 г тростинного цукру
- 50 г мигдалевого борошна
- 40 г вершкового масла
- 1 курячий жовток
- 1 пакетик ванільного цукру (1-1,5 г)
- 1 флакончик апельсинового ароматизатора (або за інструкцією)
- 1/4 ч.л. солі
Глазур для італійської "Коломби":
- 65 г коричневого цукру (можна замінити звичайним)
- 40 г мигдалевого борошна
- 1 курячий білок
- 20 г горішків мигдалю
Рецепт приготування:
- Розпочніть з приготування першої опари для "Коломби". Розігрійте молоко до 35-40°C, розітріть з ним дріжджі та 1 ст.л. цукру, залиште суміш на 15 хвилин у теплому місці. Вийміть вершкове масло, яйця і жовтки з холодильника та залиште при кімнатній температурі на годину. З'єднайте у мисці просіяне борошно, залишений цукор, розтоплене масло та яйце з жовтком. Добре змішайте.
- Поступово додайте дріжджову опару та замішуйте руками тісто.
- Замішуйте протягом 10-15 хвилин, поки тісто не почне відставати від долонь та збиратися в кулю.
- Покладіть дріжджове тісто в каструлю, накрийте харчовою плівкою та залиште на ніч у теплому місці (10-12 годин). Мигдаль залийте крутим окропом, залиште на 5 хвилин і злийте. Очистіть горішки від шкірки, натискаючи та вижимаючи їх з оболонки. Розмістіть очищений мигдаль на рушнику і залиште підсихати. Необхідну кількість мигдалю для борошна подрібніть в кавомолці або блендері, а невелику жменю залиште для прикраси.
- Ізюм або курагу залийте окропом і залиште на 5 хвилин, інші сухофрукти можна просто нарізати ножем дрібненько. Просушити ізюм/курагу, курагу наріжте дрібно. Для італійської "Коломби" найкраще підходять апельсинові цукати. Додайте до тіста сухофрукти, мигдалеве борошно, м'яке вершкове масло, цукор, ваніль, сіль та ароматизатор.
- Замішайте тісто руками, накрийте плівкою та залиште на півгодини в теплому місці.
- Підготуйте форму у вигляді голубки, можна скласти декілька шарів фольги. Якщо у вас немає відповідної форми, можна випікти з цього тіста паски у відповідних паперових або бляшаних формах. Змастіть форми вершковим маслом та посипте борошном (паперову форму трохи змастіть рослинним маслом).
- Відокремте від основного тіста 2 невеликих частини для "крил". Решту розкатайте в пласт.
- Накрийте середину квадратного листа тіста 1/3 квадрата.
- Зверху покрийте правою частиною. Повинен утворитися довгий "конверт".
- Покладіть тісто в форму, поруч покладіть "крила", або заповніть тістом формочки не більше, ніж на 1/3 від загального обсягу. Покрийте все легким вологим рушником або харчовою плівкою та залиште на 7-10 годин в теплому місці підніматися.
- Курячий білок для глазурі збийте до пухкости, всипте цукор і збивайте до отримання піків.
- Просійте через сито мигдальне борошно в білкову глазур і перемішайте.
- Рівномірно покрийте підняте тісто для італійських "Коломб" білково-мигдальною глазур'ю, трохи вдавши в неї залишений мигдаль для прикраси, і відправте паски в розігріту до 180°C духовку.
- Випікайте італійську "Коломбу" протягом 30-40 хвилин (залежно від розміру форми). Після випікання охолодіть, вийміть з форми та прикрашайте за власним смаком. Смачного!