Паски "Коломба"

Паски "Коломба"
3.8
(15)
Метод: В духовці
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

1 опара:

  • 520-530 г борошна
  • 200 мл молока
  • 160 г вершкового масла
  • 150 г цукру
  • 15 г свіжих дріжджів (можна замінити на 5 г сухих)
  • 1 яйце + 2 жовтка

2 опара:

  • 150 г апельсинових цукатів/ізюму/в’яленої вишні/інших сухофруктів
  • 50 г тростинного цукру
  • 50 г мигдалевого борошна
  • 40 г вершкового масла
  • 1 курячий жовток
  • 1 пакетик ванільного цукру (1-1,5 г)
  • 1 флакончик апельсинового ароматизатора (або за інструкцією)
  • 1/4 ч.л. солі

Глазур для італійської "Коломби":

  • 65 г коричневого цукру (можна замінити звичайним)
  • 40 г мигдалевого борошна
  • 1 курячий білок
  • 20 г горішків мигдалю

Рецепт приготування:

  1. Розпочніть з приготування першої опари для "Коломби". Розігрійте молоко до 35-40°C, розітріть з ним дріжджі та 1 ст.л. цукру, залиште суміш на 15 хвилин у теплому місці. Вийміть вершкове масло, яйця і жовтки з холодильника та залиште при кімнатній температурі на годину. З'єднайте у мисці просіяне борошно, залишений цукор, розтоплене масло та яйце з жовтком. Добре змішайте.
  2. Поступово додайте дріжджову опару та замішуйте руками тісто.
  3. Замішуйте протягом 10-15 хвилин, поки тісто не почне відставати від долонь та збиратися в кулю.
  4. Покладіть дріжджове тісто в каструлю, накрийте харчовою плівкою та залиште на ніч у теплому місці (10-12 годин). Мигдаль залийте крутим окропом, залиште на 5 хвилин і злийте. Очистіть горішки від шкірки, натискаючи та вижимаючи їх з оболонки. Розмістіть очищений мигдаль на рушнику і залиште підсихати. Необхідну кількість мигдалю для борошна подрібніть в кавомолці або блендері, а невелику жменю залиште для прикраси.
  5. Ізюм або курагу залийте окропом і залиште на 5 хвилин, інші сухофрукти можна просто нарізати ножем дрібненько. Просушити ізюм/курагу, курагу наріжте дрібно. Для італійської "Коломби" найкраще підходять апельсинові цукати. Додайте до тіста сухофрукти, мигдалеве борошно, м'яке вершкове масло, цукор, ваніль, сіль та ароматизатор.
  6. Замішайте тісто руками, накрийте плівкою та залиште на півгодини в теплому місці.
  7. Підготуйте форму у вигляді голубки, можна скласти декілька шарів фольги. Якщо у вас немає відповідної форми, можна випікти з цього тіста паски у відповідних паперових або бляшаних формах. Змастіть форми вершковим маслом та посипте борошном (паперову форму трохи змастіть рослинним маслом).
  8. Відокремте від основного тіста 2 невеликих частини для "крил". Решту розкатайте в пласт.
  9. Накрийте середину квадратного листа тіста 1/3 квадрата.
  10. Зверху покрийте правою частиною. Повинен утворитися довгий "конверт".
  11. Покладіть тісто в форму, поруч покладіть "крила", або заповніть тістом формочки не більше, ніж на 1/3 від загального обсягу. Покрийте все легким вологим рушником або харчовою плівкою та залиште на 7-10 годин в теплому місці підніматися.
  12. Курячий білок для глазурі збийте до пухкости, всипте цукор і збивайте до отримання піків.
  13. Просійте через сито мигдальне борошно в білкову глазур і перемішайте.
  14. Рівномірно покрийте підняте тісто для італійських "Коломб" білково-мигдальною глазур'ю, трохи вдавши в неї залишений мигдаль для прикраси, і відправте паски в розігріту до 180°C духовку.
  15. Випікайте італійську "Коломбу" протягом 30-40 хвилин (залежно від розміру форми). Після випікання охолодіть, вийміть з форми та прикрашайте за власним смаком. Смачного!