Паска з сиру та сметани

Паска з сиру та сметани
4.7
(11)
Метод: На плиті
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг сиру 9%
  • 0,5 кг сметани 20%
  • 1 банка вареного згущеного молока (350-400 г)
  • 150 г вершкового масла
  • 100 г цукатів
  • 100 г суміші будь-яких сухофруктів (ізюм, курага, фініки, чорнослив та т.і.)
  • 2-3 ст.л. цукру
  • 2 ст.л. лимонного соку
  • 1 ст.л. тертої цедри лимона

Рецепт приготування:

  1. Заздалегідь (як мінімум на півгодини) дістаньте сметану з маслом (порізати його на шматочки) та сиром із холодильнику, залишити при кімнатній температурі.
  2. Підготуйте всі сухофрукти: залийте їх окропом на 10-15 хвилин. Потім злийте воду, просушіть всі сухофрукти на серветці, поріжте ножем на дрібні шматочки (крім родзинок).
  3. Розм'якшене вершкове масло збийте міксером до пишності. Не перестаючи збивати масло, додайте по ложці сметану та змішуйте на високих обертах до однорідності.
  4. Поступово введіть до сметанно-масляного крему сир. Збивайте міксером або блендером до однорідної консистенції та повного розчинення крихти сиру.
  5. Додайте по ложці все варене згущене молоко, влийте лимонний сік та всипте цедру. Посипте цукром (за смаком) з сухофруктами та перемішайте.
  6. Перекладіть сирну масу в пасочницю або сито, встилаючи три шари марлі. Закріпіть пасочницю або сито над каструлею, накрийте сирну масу краями марлі, поставте тарілку та вагу близько 2-3 кг.
  7. Залиште сирно-сметанну паску під гнітом на добу в холодильнику. Через добу вийміть каструлю з ситом або пасочницю з холодильника, зніміть вагу, тарілку, переверніть вміст посудини на велику плоску тарілку та зніміть марлю.
  8. Прикрасьте паску сухофруктами, горіхами або посипкою та подавайте до столу. Смачного!

Доповнення:

Сирна паска - це символ великодніх свят та популярний десерт в українській кухні. Її приготування - цілий ритуал, який передається з покоління в покоління. Завдяки використанню натуральних інгредієнтів, таких як сир, сметана та сухофрукти, паска стає смачним та корисним десертом для всієї родини. Готуючи паску разом, ми не тільки насолоджуємося її смаком, але й об'єднуємося в колі родинних традицій та любові. Нехай цей святковий рецепт зігріває ваші серця та додає радості у ваші святкові дні!