Незвичайний рецепт фокаччі
Кухня
Інгредієнти:
Дріжджове тісто для фокаччі:
- 375 гр борошна
- 250 мл сироватки (можна замінити водою)
- 80-90 мл рослинної олії (бажано оливкової)
- 1 ст.л. цукру
- 1 ч.л. солі
- 1 ч.л. сухих дріжджів
Добавки до фокаччі (можна змінювати на свій смак):
- 20-30 гр маслин без кісточок
- невелика скибочка болгарського червоного перцю
- кілька гілочок розмарину
- 1 ч.л. фенхеля (насіння)
- 1 ч.л. чебрецю (насіння)
- 1-2 ч.л. кунжуту
- 1 зубчик часнику
Рецепт приготування страви:
- Сироватку (або воду) підігріти до теплого стану (35-40С) і влити у велику миску. Додати дріжджі, цукор, сіль і ретельно розмішати до повного розчинення всіх інгредієнтів. Просіяти через сито половину борошна і вимішувати тісто до повної однорідності. Накрити миску кришкою або рушником.
- Залишити дріжджове тісто на півгодини-годину в теплому місці. Тим часом можна приготувати будь-які добавки до фокаччі. Маслини потрібно просушити і порізати маленькими шматочками. Зелень розмарину промити, обсушити і подрібнити. Часник очистити і також дуже дрібно порізати ножем.
- Кунжут потрібно трохи обсмажити на сухій сковороді до появи приємного аромату. Невелику скибочку болгарського перцю (обов'язково червоного) подрібнити ножем.
- Через зазначений час влити тонкою цівкою в опару, що піднялася, рослинну олію, помішуючи її ложкою. Потім підмішати борошно, що залишилося, і вимісити тісто до повної однорідності. Коли тісто стане важко вимішувати ложкою, потрібно вимішувати його руками, змоченими олією.
- Додати в тісто всю зелень, спеції та добавки за смаком, знову вимісити його руками. Духовку розігріти до 180С, форму або деко змастити 1 ч. л. рослинної олії та викласти половину тіста.
- Якщо у вас є друга форма такого ж розміру, можна готувати обидві фокаччі одночасно. Якщо ні, тоді залиште тісто, що залишилося, підніматися в теплому місці, поки печеться перше.
- Рівномірно розподілити половину тіста по дну форми, попротикати його пальцем у кількох місцях, посипати чебрецем, кунжутом і відправити в розігріту духовку. Випікається італійська фокачча близько півгодини до золотистого кольору.
- Вийняти форму, перекласти хліб на решітку і залишити остигати. Форму на кілька секунд можна занурити в холодну воду, щоб вона швидше охолола. Потім ретельно її протерти, змастити олією і викласти тісто, що залишилося, посипати чебрецем, кунжутом і відправити в духовку.
- Якщо ви хочете, щоб у фокаччі була хрустка скоринка, потрібно залишити його остигати на решітці. Щоб хліб був м'яким і без скоринки, потрібно накрити його на кілька хвилин легким рушником.
- Випікати другу фокаччу так само, як і першу (протягом півгодини). Вийняти форму і перекласти фокаччу на решітку або накрити рушником. Італійська фокачча смачна і в теплому, і в охолодженому вигляді. Смачного!
Фокачча - традиційний італійський хліб, який зазвичай подають як аперитив або доповнення до страв.
Назва "фокачча" походить від латинського слова "focus", що означає "піч" або "вогнище". У давнину фокаччу готували на відкритому вогні або в печі.
Фокачча може мати різноманітні начинки, від класичних інгредієнтів, як-от оливки та розмарин, до сміливіших комбінацій, як-от горгонзола з грушами або камамбер з карамелізованою цибулею.
Це смачний варіант хліба, який можна подавати з різними соусами, діпами або просто з оливковою олією та бальзамічним оцтом.