Незвичайний рецепт фокаччі

Незвичайний рецепт фокаччі
3.9
(11)
Метод: В духовці
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджове тісто для фокаччі:

  • 375 гр борошна
  • 250 мл сироватки (можна замінити водою)
  • 80-90 мл рослинної олії (бажано оливкової)
  • 1 ст.л. цукру
  • 1 ч.л. солі
  • 1 ч.л. сухих дріжджів

Добавки до фокаччі (можна змінювати на свій смак):

  • 20-30 гр маслин без кісточок
  • невелика скибочка болгарського червоного перцю
  • кілька гілочок розмарину
  • 1 ч.л. фенхеля (насіння)
  • 1 ч.л. чебрецю (насіння)
  • 1-2 ч.л. кунжуту
  • 1 зубчик часнику

Рецепт приготування страви:

  1. Сироватку (або воду) підігріти до теплого стану (35-40С) і влити у велику миску. Додати дріжджі, цукор, сіль і ретельно розмішати до повного розчинення всіх інгредієнтів. Просіяти через сито половину борошна і вимішувати тісто до повної однорідності. Накрити миску кришкою або рушником.
  2. Залишити дріжджове тісто на півгодини-годину в теплому місці. Тим часом можна приготувати будь-які добавки до фокаччі. Маслини потрібно просушити і порізати маленькими шматочками. Зелень розмарину промити, обсушити і подрібнити. Часник очистити і також дуже дрібно порізати ножем.
  3. Кунжут потрібно трохи обсмажити на сухій сковороді до появи приємного аромату. Невелику скибочку болгарського перцю (обов'язково червоного) подрібнити ножем.
  4. Через зазначений час влити тонкою цівкою в опару, що піднялася, рослинну олію, помішуючи її ложкою. Потім підмішати борошно, що залишилося, і вимісити тісто до повної однорідності. Коли тісто стане важко вимішувати ложкою, потрібно вимішувати його руками, змоченими олією.
  5. Додати в тісто всю зелень, спеції та добавки за смаком, знову вимісити його руками. Духовку розігріти до 180С, форму або деко змастити 1 ч. л. рослинної олії та викласти половину тіста.
  6. Якщо у вас є друга форма такого ж розміру, можна готувати обидві фокаччі одночасно. Якщо ні, тоді залиште тісто, що залишилося, підніматися в теплому місці, поки печеться перше.
  7. Рівномірно розподілити половину тіста по дну форми, попротикати його пальцем у кількох місцях, посипати чебрецем, кунжутом і відправити в розігріту духовку. Випікається італійська фокачча близько півгодини до золотистого кольору.
  8. Вийняти форму, перекласти хліб на решітку і залишити остигати. Форму на кілька секунд можна занурити в холодну воду, щоб вона швидше охолола. Потім ретельно її протерти, змастити олією і викласти тісто, що залишилося, посипати чебрецем, кунжутом і відправити в духовку.
  9. Якщо ви хочете, щоб у фокаччі була хрустка скоринка, потрібно залишити його остигати на решітці. Щоб хліб був м'яким і без скоринки, потрібно накрити його на кілька хвилин легким рушником.
  10. Випікати другу фокаччу так само, як і першу (протягом півгодини). Вийняти форму і перекласти фокаччу на решітку або накрити рушником. Італійська фокачча смачна і в теплому, і в охолодженому вигляді. Смачного!

Фокачча - традиційний італійський хліб, який зазвичай подають як аперитив або доповнення до страв.

Назва "фокачча" походить від латинського слова "focus", що означає "піч" або "вогнище". У давнину фокаччу готували на відкритому вогні або в печі.

Фокачча може мати різноманітні начинки, від класичних інгредієнтів, як-от оливки та розмарин, до сміливіших комбінацій, як-от горгонзола з грушами або камамбер з карамелізованою цибулею.

Це смачний варіант хліба, який можна подавати з різними соусами, діпами або просто з оливковою олією та бальзамічним оцтом.