Мочені яблука
Кухня
Інгредієнти:
- близько 5-6 кг яблук (бажано сорту "Антонівка")
- 5 л чистої води
- 200 гр цукру
- 50 гр листя смородини
- 50 гр листя вишні
- 1 ст.л. солі
Рецепт приготування страви:
- Яблука вимити і залишити стікати на рушнику. Воду влити в каструлю і поставити на вогонь. Додати у воду цукор із сіллю і, помішуючи, довести сироп до кипіння. Проварити рідину протягом 6 хвилин за слабкого кипіння.
- Зняти каструлю з вогню і залишити до повного охолодження. Тим часом простерилізувати 3 трилітрові банки та кришки. Листя промити й обсушити, укласти половину на дно банок. Потім укласти в банку шар яблук, посипати листям, знову яблука і листя.
- Таким чином скласти всі яблука з листям у банку до її плічок. Останнім шаром укласти листя. Залити яблука в банках остиглим сиропом і накрити горлечко бутля двома шарами марлі. Розсіл, що залишився, перелити у відповідну за розміром місткість, закрити кришкою і відправити поки що в холодильник.
- Залишити мочені яблука на кілька днів у кімнатній температурі до початку процесу бродіння. Коли на поверхні розсолу почне утворюватися піна, її необхідно зняти ложкою. Порожній простір, який утворився через зняття піни, потрібно заповнити розсолом (з холодильника).
- Коли піна, що залишилася, осяде на дно, потрібно закатати банку стерильною кришкою і перевернути банку догори дном. Зберігати мочені яблука в темному прохолодному приміщенні, вжити бажано протягом року (але не раніше, ніж через місяць-два після приготування).
Мочені яблука можна використовувати в багатьох стравах - випічці, салатах, десертах або просто насолоджуватися ними самостійно. Вони мають особливий аромат і смак, які роблять їх неперевершеними улюбленцями багатьох людей.