Мінтай з картоплею в духовці
Кухня
Інгредієнти:
- 600 г філе мінтаю (приблизно 0,8-1 кг неочищеної риби)
- 0,5 кг картоплі
- 100 г сиру
- пучок петрушки
- кілька гілок тим'яну
- 3 зубчики часнику
- сіль, перець за смаком
Соус для мінтаю з картоплею в духовці:
- 250 мл молока
- 250 мл вершків 20%
- 30 г вершкового масла
- 2 ст.л. борошна
- сіль, перець і щіпка меленого мускатного горіха
Рецепт приготування:
- Картоплю очистіть від шкірки і наріжте тонкими кружечками товщиною 3-5 мм.
- Нарізану картоплю викладіть у форму для запікання, змащену маслом. Посипте картоплю сіллю, перцем, дрібно нарізаним часником і роздрібненими гілками тим'яну.
- Філе мінтаю відокремте від кісткового скелета, великих кісток та шкіри, наріжте філе середніми шматками. Викладіть мінтай на картоплю, посипте травами і спеціями за смаком.
- У каструлі з товстим антипригарним дном розтопіть вершкове масло, додайте борошно і перемішуйте, доки не утвориться однорідна маса кремового кольору. Безперервно помішуючи борошняну суміш, влийте тонким струмком спочатку тепле або гаряче молоко, а потім вершки (не холодні). Помішуючи, доведіть соус до закипання, додайте сіль, перець і мелений мускатний горіх. Перемішайте.
- Якомога рівномірніше покрийте шматки мінтаю соусом Бешамель і відправте в розігріту до 200°C духовку на півгодини.
- До того часу наріжте чисту помиту зелень петрушки і натріть сир.
- Вийміть страву з духовки, посипте зеленню та сиром і відправте в духовку ще на 10-15 хвилин.
- Вийміть форму з духовки, дайте трохи остудитися і подавайте запечений мінтай з картоплею на стіл. Смачного!
Цікавий факт:
Мінтай - це риба, яка є джерелом багатьох корисних мікроелементів, таких як железо та білок. Вона також багата вітамінами групи B і має чудовий смак, який доповнюється ніжною картоплею та ароматним соусом Бешамель. Це страва, яку варто спробувати, щоб розкрити всі смакові нюанси морського дарунка та ніжної картоплі, запеченої до золотистої скоринки.