Качка, запечена з квашеною капустою

Качка, запечена з квашеною капустою
4.0
(15)
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 тушка качки, вагою приблизно 2 кг
  • 1 кг квашеної капусти (з буряком)
  • 3 цибулини
  • 150 г ізюму
  • 150 г чорносливу
  • 1 морква
  • 3 зубчики часнику
  • кілька гілочок чебрецю
  • 2 лаврових листа
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування:

  1. Підготуйте всі інгредієнти, утку промийте, обсушіть, якщо залишилися дрібні пера - вийміть їх пінцетом. Капусту з буряком заздалегідь заквасьте.
  2. Видаліть зайвий жир з качки, розріжте тушку на кілька частин, відокремте ноги, крильця, спину, стегна тощо. Зі спини видаліть жир і шкіру.
  3. Положіть каркас (спинку) в каструлю, залийте 1 літром холодної води та поставте на вогонь. Після закипання зменшіть вогонь і варіть приблизно годину при слабкому кипінні. Отриманий бульйон процідіть через сито і залиште остигати. Подрібніть відокремлену шкіру з жиром, покладіть у каструлю з товстим дном і розігрійте на середньому вогні. Витопіть жир з качиної шкіри та жирних шматочків на слабкому або середньому вогні, помішуючи лопаткою. Вийміть коричневі шкварки з розтопленого жиру, збільшіть вогонь до максимального. Посоліть і поперчіть всі шматки качки (крила, ноги, стегна тощо).
  4. Поставте качку в розігріте масло і смажте на сильному вогні з одного боку протягом 2 хвилин. Після цього переверніть м'ясо на інший бік, зменшіть вогонь до середнього і смажте ще приблизно 5 хвилин.
  5. Моркву наріжте кружечками приблизно 3 мм товщиною, зубчики часнику очистіть і розчавіть пласкою стороною ножа, цибулю очистіть і наріжте крупними шматками (маленькі цибулини можна просто розрізати навпіл або на 4 частини).
  6. З каструлі або качениці вилийте весь жир, залишивши лише близько 100 мл, а м'ясо покладіть поки на тарілку. Додайте дрібно нарізані овочі до качениці з жиром і смажте на середньому вогні ще 3-5 хвилин, постійно помішуючи лопаткою.
  7. Капусту наріжте дрібними шматками (якщо вона дуже велика). Можна і не різати. Разом з червоною квашеною капустою можна використовувати звичайну, білокачанну, але її бажано промити в друшляку під струмом прохолодної води, якщо вона дуже кисла. Додайте квашену капусту до овочів і перемішайте.
  8. Сухофрукти промийте в теплій воді, викладіть зверху капусти з овочами і також перемішайте.
  9. Викладіть зверху шматки качки, покладіть кілька гілочок чебрецю, лаврові листки та залийте раніше приготованим качиним бульйоном так, щоб він покривав лише капусту, трохи заходячи на м'ясо. Дайте бульйону закипіти на плиті, після цього накрийте каченицю кришкою і відправте в розігріту до 180°C духову шафу. Запікайте качку з квашеною капустою приблизно 2 години, поки вона не буде готовою. Подавайте запечену качку з квашеною капустою на гаряче, як гарнір ідеально підійде варена картопля. Смачного!