Медовик з вареним згущеним молоком
Кухня
Інгредієнти:
Медові коржі для торта:
- 300-350 г борошна
- 200 г цукру
- 2 яйця
- 100 г вершкового масла
- 2 ст.л. меду
- 1 ч.л. соди без гірки
Крем зі згущеним молоком для Медовика:
- банка вареного згущеного молока, вагою від 350 до 400 гр
- 200 г вершкового масла
Рецепт приготування:
- Розпочніть з приготування тіста для Медовика: поріжте масло на невеликі шматочки, з'єднайте його у мисці або каструлі з медом, цукром і помістіть на водяну баню.
- Нагрівайте масляну суміш на помірному вогні, постійно помішуючи, доки суміш не стане однорідною, а крихти цукру не розчиняться (приблизно 3-4 хвилини).
- Додайте соду в масляну масу і готуйте її на водяній бані ще півхвилини-хвилину, помішуючи ложкою. Зніміть миску з водяної бані і дайте остудитися до ледь теплої температури.
- За допомогою міксера на середній швидкості або віночком збийте масу, додаючи по одному сирі яйця. Просійте борошно через сито і поступово додавайте до тіста, змішуючи останнє віночком.
- Замісіть м'яке тісто, накрийте його плівкою або рушником і поставте в холодильник на півгодини. Потім вийміть миску, перекладіть тісто на стіл, присипаний борошном, і замісіть його руками.
- Розкатайте тісто в жгут і розділіть його на 8-10 рівних за розміром частин, з кожної скатайте кульку і викладіть їх на стіл або дошку, присипану борошном.
- Кожну кульку тіста по черзі розкатайте в дуже тонкий шар і виріжте з нього рівне коло діаметром, що підходить. Відкладіть обрізки тіста на окрему тарілку.
- За допомогою палички обережно перенесіть розкатане тісто на лист, присипаний борошном або вкритий пергаментом, і проколіть його по всій поверхні виделкою.
- Випікайте корж для Медовика приблизно 4-5 хвилин при 200 °C. Тим часом розкатайте, обріжте і проколіть наступну кульку тіста.
- Вийміть лист із духовки, перенесіть корж на тарілку або решітку і залиште охолоджуватися, на лист перенесіть наступну розкатану кулю та відправте його в розігріту духовку для випікання.
- Таким чином по черзі розкатайте та спекіть всі частини тіста, склавши їх стопкою. В кінці рівномірно розподіліть по листу обрізки тіста і випікайте їх до золотистості при тій же температурі.
- Вийміть вершкове масло з холодильника, поріжте невеликими шматочками і залиште на півгодини-годину при кімнатній температурі, щоб воно стало дуже м'яким. Варене згущене молоко також рекомендується вийняти з холодильника заздалегідь.
- Збийте вершкове масло міксером на високій швидкості до пухкості протягом 2-3 хвилин. Потім, без перерви збивання масла, додайте по ложці все варене згущене молоко. При цьому потрібно перемішувати крем до однорідного кольору після кожної ложки.
- Помажте маслом між медовими коржами, складіть коржі стопкою й натисніть зверху. Покрийте весь торт залишками крему і поставте в холодильник для просочення (зверху бажано поставити невелику вагу) принаймні 8-12 годин (ще краще залишити його на добу).
- Прикрасьте готовий Медовик розкрошеною крихтою обрізків коржів, декоруйте за своїм смаком і подавайте до столу. Смачного чаювання!
Цікавий факт:
Медовик є одним з найпопулярніших тортів в Україні. Він традиційно готується на святкові та сімейні заходи. Цей десерт має глибокі коріння в кулінарній спадщині країни і завоював серця любителів солодощів своїм ніжним смаком та ароматом меду.