Неймовірно ніжний вівсяний кекс
Кухня
Інгредієнти:
- 250-300 гр ягід (ідеально підійде чорна/червона смородина)
- 225 гр борошна
- 2 яйця
- 120 мл кефіру будь-якої жирності
- 100 гр цукру
- 100 гр вершкового масла
- 50 гр вівсяних пластівців
- 1 ст.л. коньяку або рому
- 1 ст.л. какао-порошку
- 1 ч.л. соди (гашеної оцтом)
- 1/4 ч.л. солі
Рецепт приготування страви:
- Вершкове масло залишити на 15 хвилин у теплі, щоб воно стало м'яким. Яйця вбити в миску і залишити на 10 хвилин у кімнатній температурі. Борошно просіяти через сито. Розм'якшене масло збивати пару хвилин до пишності.
- Збиваючи масло, всипати тонкою цівкою цукор і збивати до утворення пишної кремової маси 2-3 хвилини. Не перестаючи збивати, вбити по одному яйця і змішувати до збільшення маси в об'ємі.
- Вівсяні пластівці всипати в миску, додати кефір і ретельно розмішати, залишити на 5 хвилин. До яєчної маси поступово підмішати просіяне борошно і вимішати тісто до однорідності. Потім погасити соду кількома краплями оцту і ввести в тісто.
- Додати в тісто коньяк, какао-порошок, сіль і перемішати. Підмішати до тіста суміш вівсяних пластівців із кефіром, ретельно розмішати. Духовку розігріти до 180С, форму для випікання кексу застелити пергаментним папером і змастити її поверхню 1 ч.л. рослинної олії.
- Тим часом перебрати ягоди, видалити гілочки, листя і сміття, ретельно вимити і просушити. З'єднати вівсяне тісто з ягодами і розмішати. Викласти масу у форму і відправити в розігріту духову шафу.
- Випікати вівсяний кекс протягом 40 хвилин до рум'яності. Вийняти форму і залишити її на кілька хвилин остигати. Нарізати готовий кекс порційними шматочками та подавати до столу. Приємного чаювання!
Вівсяні пластівці є джерелом розчинних волокон бета-глюкану, які можуть допомогти знизити рівень холестерину в крові та сприяють здоров'ю серця. Додавання ягід до кексу не тільки робить його смачним, а й приносить велику користь завдяки антиоксидантам і вітамінам, які вони містять.