Медові пряники
Кухня
Інгредієнти:
- 600 г борошна
- 250 г меду
- 200 мл чистої води
- 200 г цукру
- 1 середній лимон
- 3 жовтка
- 1 яйце
- 4 бутончики гвоздики
- 1,5 ч.л. розпушувача
- 1 ч.л. меленого імбирю
- 1/2 ч.л. меленої кориці
- 1/2 ч.л. меленого мускатного горіха
- 1/4 ч.л. солі
Глазур для медових пряників:
- 120 г цукрової пудри
- 30-40 мл чистої води
Рецепт приготування:
- Вимийте лимон у теплій воді і обсушіть його. Зніміть тонкий шар цедри і натріть його на дрібній тертці. Вичавіть сік з лимона та пропустіть його через сито.
- Налийте воду у каструлю, доведіть до кипіння і додайте туди мед. Зніміть каструлю з вогню і ретельно змішайте суміш до повного розчинення меду і отримання однорідної консистенції.
- У одній мисці змішайте сире яйце, жовтки і цукор, збийте їх міксером на високій швидкості до отримання повітряної кремової маси. Безперервно збиваючи, влийте дуже тонко медову суміш, а потім лимонний сік.
- Подрібніть гвоздику виделкою або ступкою. Просійте борошно через сито разом з розпушувачем, корицею, молотим імбиром, мускатним горіхом в одну миску. Додайте сіль, терту лимонну цедру та розмелену гвоздику, ретельно все перемішайте.
- Поступово додавайте яєчно-медову масу в борошно, змішуючи, доки не отримаєте однорідне тісто. Покрийте його харчовою плівкою і поставте в холодильник на ніч.
- Зранку викладіть тісто на стіл, попередньо припудрений борошном, розімніть його та розкатайте до товщини близько 1 см. Виріжте пряники будь-якими формочками для печива і розкладіть їх на лист, покритий пергаментом.
- Пекти медові пряники потрібно близько 15-20 хвилин при температурі 180°C. Вийміть лист із духовки і залиште пряники охолодитися повністю.
- Тим часом приготуйте цукрову глазур для пряників: змішайте цукрову пудру з теплою водою, поставте на слабкий вогонь і ретельно розмішайте до повного розчинення пудри в воді.
- Покрийте охолоджені пряники невеликою кількістю теплої глазурі і дайте їй затвердіти. Потім можна подавати медові пряники до чаю. Смачного!
Цікавий факт:
Медові пряники мають багату історію, яка сягає назад до давніх часів. У Середньовіччі їх навіть використовували як ліки для різних хвороб. Крім того, пряники також були популярним сувеніром, який вручався як символ дружби та гостинності. Спробуйте свої вміння приготування медових пряників і порадуйте близьких солодким смаком минулих епох!