Грибні пироги: Смакова розкіш для вашого столу
Кухня
Інгредієнти:
Дріжджове тісто для пиріжків із грибами:
- 400 гр борошна
- 250 мл молока
- 120 гр вершкового масла
- 30 гр цукру
- 1 ст.л. рослинної олії
- 5 гр сухих дріжджів
- дрібка солі
Грибна начинка для пиріжків:
- 600 гр будь-яких свіжих грибів
- 2 цибулини
- сіль, перець за смаком
- + яйце для змащення
Рецепт приготування страви:
- У миску влити тепле молоко (30-35С), додати дріжджі, цукор і ретельно розмішати. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин у теплі до утворення пінної шапочки.
- Вершкове масло розтопити на водяній бані і дати трохи охолонути до теплої температури. Борошно просіяти через сито в миску з молочною сумішшю і перемішати. Потім додати сіль, влити олію і перемішати.
- Поступово влити в масу вершкове масло і вимісити тісто до однорідної консистенції. Накрити миску з дріжджовим тістом легким рушником і залишити її на 1 годину в теплому місці. Тим часом приготувати грибну начинку для пиріжків.
- У каструлю влити воду і поставити на вогонь, після закипання посолити. Гриби ретельно вимити, обсушити й опустити в киплячу підсолену воду. Проварити гриби протягом 15 хвилин (для печериць достатньо 5 хвилин).
- Злити воду і порізати гриби невеликими шматочками. Цибулю почистити і порізати дрібними кубиками, на сковорідці розігріти 2-3 ст. л. олії і викласти цибулю. Смажити її близько 3 хвилин до золотистого кольору і додати гриби, посолити (бажано злегка пересолити, тому що тісто несолоне), поперчити і перемішати.
- Зняти сковорідку з вогню і перекласти її вміст на окрему тарілку. Тісто, що підійшло, викласти на стіл, присипаний борошном, і трохи обім'яти. Розділити його на рівні шматочки за кількістю пиріжків із грибами (за цим рецептом виходить близько 18 штук), скачати їх у кульки.
- Деко змастити 1 ч.л. рослинної олії. Кожен шматочок тіста тонко розкатати і покласти в центр трохи грибної начинки. З'єднати і защипати краї тіста, надати пиріжку овальної форми і покласти на деко "швом" донизу. Духовку розігріти до 180С.
- Таким чином зліпити пиріжки з тіста, що залишилося, і начинки. Змастити поверхню пиріжків яйцем (попередньо трохи збити його виделкою) і відправити деко в розігріту духову шафу.
- Випікати пиріжки з грибами приблизно півгодини до рум'яності. Вийняти деко і залишити його остигати. Духові пиріжки з грибами смачні і в теплому, і в охолодженому вигляді. Смачного!
Українські пироги з грибами - це справжня насолода для всієї родини. Соковита грибна начинка, витримана в ніжному дріжджовому тісті, створює неповторний смаковий дует. Це ідеальна страва для будь-якої пори року, особливо коли збираєтеся на пікнік або святкуєте важливу подію з близькими.