Мариновані баклажани
Кухня
Інгредієнти:
- 4 середніх баклажани
- 4 болгарські перці
- 3 цибулини
- 3 морквини
- 120 мл рослинної олії
- 100 мл оцту 9%
- 5 зубчиків часнику
- кілька гілочок селери
- 1 ст.л. солі
- 1 ст.л. меду (можна замінити цукром)
- червоний мелений перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- У каструлі закип'ятити воду і посолити її. Баклажани вимити, наколоти в одному місці ножем і опустити їх у киплячу воду. Варити баклажани при слабкому кипінні близько 15 хвилин. Потім вийняти їх на тарілку, зверху поставити гніт (наприклад, обробна дошка, а зверху чайник із 2 л води) і залишити на годину.
- Цибулю почистити і порізати півкільцями, моркву почистити і натерти на крупній тертці. Болгарський перець вимити, очистити від насіння і порізати м'якоть соломкою (невеликими смужками).
- На пательні розігріти всю рослинну олію і викласти цибулю. Через пару хвилин додати на сковороду моркву і смажити овочі ще 2-3 хвилини на середньому вогні. Слідом додати на сковороду болгарський перець і перемішати. Обсмажувати овочі разом ще кілька хвилин.
- За цей час очистити й дрібно порубати часник, баклажани порізати невеликими кубиками. Зелень промити й нашаткувати. У невеликій ємності з'єднати оцет, сіль, червоний перець і мед/цукор, ретельно розтерти до однорідності.
- З'єднати в сковороді смажені овочі, баклажани, соус, часник і зелень, ретельно все перемішати. Якщо ви хочете вжити мариновані баклажани протягом кількох днів, можна залишити їх на добу в холодильнику і наступного дня вже подавати до столу.
- Якщо ви хочете заготовити мариновані баклажани, потрібно ретельно вимити банки з содою і розкласти по них салат (кришки прокип'ятити). На дно великої каструлі покласти не дуже щільний рушник і поставити зверху банки з баклажанами.
- Залити вміст каструлі водою так, щоб її рівень не доходив до шийок на 3 см (температура води має бути такою ж, як і заготовок) і поставити її на вогонь. Прикрити банки кришками (не закривати), довести воду до кипіння.
- Час стерилізації банок із маринованими баклажанами на зиму залежить від об'єму банок: літрові - 15 хвилин, дволітрові - 20, трилітрові - 25 хвилин. Вийняти банки з каструлі, закатати їх кришками і перевернути догори дном, накрити теплою ковдрою.
- Мариновані баклажани мають настоятися в такому положенні до повного охолодження. Потім можна прибрати консервовані баклажани в маринаді на зберігання в темне прохолодне місце.
Варто зазначити, що баклажани є дуже багатим джерелом антиоксидантів і корисних речовин. Вони містять вітаміни групи В, вітамін К, мінерали, такі як калій і магній, а також велику кількість білка і клітковини. Тож, насолоджуючись цими маринованими баклажанами, ви отримуєте не лише чудовий смак, а й користь для вашого здоров'я.