Листковий торт зі згущеним молоком
Час приготування:
480 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для листкового торта:
- близько 600 г борошна
- 350 мл вершків 10%
- 200 г цукру
- 1 яйце
- 0,5 ч.л. солі
Крем для торта:
- 800 мл молока
- 450 г свіжої або розмороженої полуниці
- 400 г згущеного молока
- 300 г сиру до 5% жирності
- 120 г цукру
- 2 яйця
- 2 ст.л. борошна
- 1 ст.л. лимонного соку
- щіпка ваніліну
Рецепт приготування:
- Рекомендовано зварити згущене молоко за кілька днів до приготування торта. Щоб зварити згущене молоко, потрібно покласти банку у каструлю з холодною водою і поставити на вогонь. Варити при слабкому кипінні протягом 2 годин. Протягом цього часу вода має повністю покривати банку, тому за необхідності додавайте кип'яток.
- Просійте борошно у велику миску. Збийте яйце міксером до пухкості і додайте цукор тонким струмочком, продовжуючи збивати протягом 5-7 хвилин на високій швидкості.
- Нагрійте вершки на слабкому вогні до гарячої температури і тонким струмком додавайте їх до яєчної маси, не перестаючи збивати міксером. Поступово додавайте просіяне борошно до отриманої вершкової маси і замісіть дуже м'яке тісто. Покрийте його легким рушником або плівкою та залиште на 1 годину.
- У окремій мисці змішайте сирі яйця з борошном та цукром, ретельно збийте віночком до однорідності. Влийте молоко в каструлю і доведіть до кипіння. Відразу зніміть каструлю з вогню і тонким струмком влийте кипляче молоко в яєчно-борошняну суміш, швидко перемішуючи віночком.
- Перекладіть крем в каструлю і поставте на середній або слабкий вогонь, варіть крем кілька хвилин при слабкому кипінні, постійно помішуючи до легкого загусання. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і залиште до повного охолодження.
- Протріть сир через сито та збийте його разом із вареним згущеним молоком до однорідної консистенції. Розігрійте духовку до 180/200°C, присипте борошном лист. Розділіть тісто на 12 рівних шматочків, виготовте з них кульки і накрийте легким рушником.
- Кожну кульку по черзі розкатайте в круглий корж приблизно 22 см у діаметрі, обріжте його за допомогою форми для випічки відповідного розміру (обрізки тіста відкладіть на окрему тарілку).
- Проколіть розкатане тісто виделкою в кількох місцях, обережно перенесіть на лист і відправте на 3-4 хвилини в духовку. Вийміть лист з духовки, перекладіть корж на рушник або серветку, на лист покладіть нове розкатане тісто і пекіть його до готовності.
- Зробіть коржі з залишків тіста, запікши їх до золотистого кольору. Потім залиште їх охолодитись, після чого подрібніть у блендері.
- Переберіть, промийте та поріжте полуницю на невеликі шматочки. Поставте її на 15 хвилин у морозилку (якщо використовуєте заморожену клубніку, її можна не повністю розморожувати, а просто порізати на шматочки).
- Додайте заварний крем до сирного крему разом зі згущеним молоком. За допомогою міксера добре збийте, доки не отримаєте однорідну консистенцію, схожу на сметану.
- Покладіть на внутрішню сторону форми для випічки харчову плівку. Покладіть нижній корж та покрийте його кремом. Покладіть другий корж, розкладіть полуницю (1/4 від загальної кількості), потім третій корж, покрийте його кремом зі згущеним молоком, четвертий корж, крем, п'ятий корж, розподіліть крем і викладіть полуницю.
- Покладіть шостий корж, покрийте його кремом, покладіть сьомий корж та знову покрийте його кремом. Викладіть полуницю, покладіть восьмий корж, покрийте його кремом, дев'ятий корж, крем, десятий корж, крем і решту полуниці.
- Покрийте ягоди коржем, намажте останній шар кремом і покладіть останній корж. Заверніть боки торту харчовою плівкою і залиште протягом години при кімнатній температурі.
- Потім поставте велику тарілку зверху, покладіть на неї прес вагою 1-1,5 кг і поставте все в холодильник принаймні на 6 годин (краще 10-14 годин) для просочення. Вийміть форму з холодильника, зніміть прес і розверніть плівку.
- Приберіть знімну частину форми, прикрасьте листковий торт на свій смак (наприклад, розтопленим білим або молочним шоколадом та подрібненою крихтою з обрізків тіста). Наріжте торт на порційні шматочки і подавайте до столу.