Листковий торт зі згущеним молоком

Листковий торт зі згущеним молоком
3.9
(8)
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для листкового торта:

  • близько 600 г борошна
  • 350 мл вершків 10%
  • 200 г цукру
  • 1 яйце
  • 0,5 ч.л. солі

Крем для торта:

  • 800 мл молока
  • 450 г свіжої або розмороженої полуниці
  • 400 г згущеного молока
  • 300 г сиру до 5% жирності
  • 120 г цукру
  • 2 яйця
  • 2 ст.л. борошна
  • 1 ст.л. лимонного соку
  • щіпка ваніліну

Рецепт приготування:

  1. Рекомендовано зварити згущене молоко за кілька днів до приготування торта. Щоб зварити згущене молоко, потрібно покласти банку у каструлю з холодною водою і поставити на вогонь. Варити при слабкому кипінні протягом 2 годин. Протягом цього часу вода має повністю покривати банку, тому за необхідності додавайте кип'яток.
  2. Просійте борошно у велику миску. Збийте яйце міксером до пухкості і додайте цукор тонким струмочком, продовжуючи збивати протягом 5-7 хвилин на високій швидкості.
  3. Нагрійте вершки на слабкому вогні до гарячої температури і тонким струмком додавайте їх до яєчної маси, не перестаючи збивати міксером. Поступово додавайте просіяне борошно до отриманої вершкової маси і замісіть дуже м'яке тісто. Покрийте його легким рушником або плівкою та залиште на 1 годину.
  4. У окремій мисці змішайте сирі яйця з борошном та цукром, ретельно збийте віночком до однорідності. Влийте молоко в каструлю і доведіть до кипіння. Відразу зніміть каструлю з вогню і тонким струмком влийте кипляче молоко в яєчно-борошняну суміш, швидко перемішуючи віночком.
  5. Перекладіть крем в каструлю і поставте на середній або слабкий вогонь, варіть крем кілька хвилин при слабкому кипінні, постійно помішуючи до легкого загусання. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і залиште до повного охолодження.
  6. Протріть сир через сито та збийте його разом із вареним згущеним молоком до однорідної консистенції. Розігрійте духовку до 180/200°C, присипте борошном лист. Розділіть тісто на 12 рівних шматочків, виготовте з них кульки і накрийте легким рушником.
  7. Кожну кульку по черзі розкатайте в круглий корж приблизно 22 см у діаметрі, обріжте його за допомогою форми для випічки відповідного розміру (обрізки тіста відкладіть на окрему тарілку).
  8. Проколіть розкатане тісто виделкою в кількох місцях, обережно перенесіть на лист і відправте на 3-4 хвилини в духовку. Вийміть лист з духовки, перекладіть корж на рушник або серветку, на лист покладіть нове розкатане тісто і пекіть його до готовності.
  9. Зробіть коржі з залишків тіста, запікши їх до золотистого кольору. Потім залиште їх охолодитись, після чого подрібніть у блендері.
  10. Переберіть, промийте та поріжте полуницю на невеликі шматочки. Поставте її на 15 хвилин у морозилку (якщо використовуєте заморожену клубніку, її можна не повністю розморожувати, а просто порізати на шматочки).
  11. Додайте заварний крем до сирного крему разом зі згущеним молоком. За допомогою міксера добре збийте, доки не отримаєте однорідну консистенцію, схожу на сметану.
  12. Покладіть на внутрішню сторону форми для випічки харчову плівку. Покладіть нижній корж та покрийте його кремом. Покладіть другий корж, розкладіть полуницю (1/4 від загальної кількості), потім третій корж, покрийте його кремом зі згущеним молоком, четвертий корж, крем, п'ятий корж, розподіліть крем і викладіть полуницю.
  13. Покладіть шостий корж, покрийте його кремом, покладіть сьомий корж та знову покрийте його кремом. Викладіть полуницю, покладіть восьмий корж, покрийте його кремом, дев'ятий корж, крем, десятий корж, крем і решту полуниці.
  14. Покрийте ягоди коржем, намажте останній шар кремом і покладіть останній корж. Заверніть боки торту харчовою плівкою і залиште протягом години при кімнатній температурі.
  15. Потім поставте велику тарілку зверху, покладіть на неї прес вагою 1-1,5 кг і поставте все в холодильник принаймні на 6 годин (краще 10-14 годин) для просочення. Вийміть форму з холодильника, зніміть прес і розверніть плівку.
  16. Приберіть знімну частину форми, прикрасьте листковий торт на свій смак (наприклад, розтопленим білим або молочним шоколадом та подрібненою крихтою з обрізків тіста). Наріжте торт на порційні шматочки і подавайте до столу.