Смачна домашня пахлава
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для пахлави:
- 520-550 гр борошна
- 250 мл молока
- 60 гр вершкового масла (або маргарину)
- 50 гр сметани
- 1/3 ч.л. соди
- 1/5 ч.л. солі
Медовий сироп для пахлави:
- 250 мл чистої води
- 180 гр цукру
- 1 ст.л. меду (з верхом)
- + 0,5 л рослинної олії
Рецепт приготування страви:
- Почати з приготування тісто для пахлави. Масло або маргарин розтопити на водяній бані до рідкого стану. Одразу після цього зняти ємність із водяної бані, залишити остигати. Сметану з'єднати з содою і ретельно розмішати. Борошно просіяти через сито в миску.
- Влити молоко в окрему миску, додати розтоплене масло, сіль, сметану і розмішати. Підмішати борошно до рідких інгредієнтів і замісити м'яке пружне тісто. За необхідності підсипати борошно. Накрити миску з тістом для пахлави харчовою плівкою і залишити на 15 хвилин у кімнатній температурі.
- Через зазначений час розрізати тісто на 4 рівні частини. Покласти одну частину на стіл, злегка присипаний борошном, і розкатати в тонкий пласт зі сторонами близько 25*25 см. Залишити розкатане тісто для пахлави на 15-20 хвилин на столі, щоб воно обвітрилося. Тим часом розкатати і залишити обвітрюватися наступний шматок тіста.
- Через зазначений час згорнути з пласта тіста щільно рулет, шириною близько 4-5 см. Край рулету по всій довжині змастити водою і склеїти тісто. Нарізати готовий рулет діагональними шматочками, товщиною приблизно 1-2 см.
- За бажанням, можна протягнути один кінець шматочка через середину (як вергуни). У товстостінну каструлю влити олію і поставити на вогонь. Щойно олія сильно розігріється, опустити туди кілька шматочків пахлави.
- Готувати домашню пахлаву приблизно 1 хвилину з кожного боку до золотисто-рум'яного кольору. Перекласти готовий десерт на паперовий рушник і дати стекти зайвому жиру.
- В окремій каструлі з'єднати воду, цукор і поставити на вогонь. Помішуючи, довести суміш до кипіння. Проварити сироп для пахлави протягом 4-5 хвилин на сильному вогні. Потім додати мед, розмішати і зменшити вогонь так, щоб сироп слабо кипів.
- У киплячий медовий сироп опустити пахлаву на 1-2 секунди і перекласти її на тарілку за допомогою шумівки. Медова пахлава має повністю охолонути. Після цього її можна подавати як десерт. Смачного!
Пахлава - це смачна й ароматна страва з багатою історією. Вона походить зі Сходу і завоювала серця гурманів по всьому світу. Пахлава готується з тоненьких шарів тіста, просочених медовим сиропом і красивими добавками, такими як горішки або сухофрукти. Цей домашній рецепт дозволяє вам насолодитися смаком пахлави, яку ви зможете приготувати самі від початку до кінця. Запрошуємо вас у кулінарну подорож у світ ароматних східних страв!