Лоранський пиріг

Лоранський пиріг
3.8
(9)
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Пісочне тісто-основа для пирога:

  • 200 г борошна
  • 1 яйце
  • 50 мл крижаної води
  • 50 г вершкового масла
  • 1/2 ч.л. солі

Начинка для пирога:

  • 400 г шампіньйонів
  • 250-300 г куриного філе
  • 2 цибулини
  • 1 великий помідор або декілька помідорів чері - за бажанням
  • сіль, перець за смаком

    Вершкова заливка для пирога:

  • 200 мл вершків 20-30% (можна замінити на сметану)
  • 150 г твердого сиру
  • 2 яйця
  • невеликий пучок петрушки
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування:

  1. Вбити яйце в миску, додати розм'якшене та трохи підтаявше вершкове масло, розтерти виделкою. Додати сіль, більшу частину борошна та розтерти виделкою.
  2. Поступово по ложці влити холодну воду та всипати залишок борошна, вимісити круте тісто, яке не липне до рук. Обмотати його плівкою та відправити в холодильник на час приготування начинки. 
  3. Куряче філе промити, насухо витерти та дрібно порізати. Цибулю очистити та порізати дрібними кубиками, шампіньйони ретельно вимити та порізати на не дуже великі шматочки. Помідори промити та порізати дрібними кубиками, або ж залишити помідори чері цілими.
  4. У каструлі довести до кипіння воду, посолити її та опустити туди куряче філе. Варити філе до готовності при слабкому кипінні близько 20 хвилин. Злити бульйон в окрему ємність та дати м'ясу охолонути, а потім нарізати його дрібними шматочками.
  5. На сковороді розігріти пару ложок рослинної олії та всипати на неї цибулю. Смажити цибулю приблизно 5 хвилин на найслабшому вогні, періодично помішуючи.
  6. Додати до смаженої цибулі дрібно нарізані гриби та смажити їх 10-15 хвилин на середньому вогні до готовності. Ближче до кінця посолити їх за смаком.
  7. Форму для випічки застелити пергаментною бумагою, викласти в неї тісто, рівномірно розподілити його по дну та сформувати високі борти.
  8. В окремій мисці або каструлі змішати курку з грибами, цибулею, помідорами та перемішати. Виложити отриману начинку на тісто.
  9. Яйця для заливки вбити в окрему миску, додати сіль, перець, спеції та збити віночком до однорідності. Потім влити вершки або сметану, додати тертий сир, дрібно нарізану зелень та добре перемішати віночком. 
  10. Залити начинку отриманою вершковою заливкою та відправити пиріг в розігріту до 180°C духовку. Пекти Лоранський пиріг до готовності протягом 35-45 хвилин при вказаній температурі.
  11. Вийняти форму з духовки та залишити її принаймні на 15 хвилин охолонути. Готову страву можна подавати до столу як у теплому, так і в охолодженому вигляді.

Лоранський пиріг з куркою та грибами - це дуже популярний французький рецепт. Він отримав свою назву на честь міста Лоран, яке знаходиться на північному сході Франції. Цей пиріг - чудова ідея для вечері з родиною або друзями, а також для будь-якої святкової вечері. До того ж, він є досить простим у приготуванні, тож спробуйте приготувати його самі удома та порадуйте близьких своїм вмінням готувати!