Рецепт торту Графські руїни зі сметаною
Кухня
Інгредієнти:
Бісквіт для торта Графські руїни:
- 500 гр борошна
- 350 мл сметани 15%
- 300 гр цукру
- 3 яйця
- 60-70 гр пломбіру
- 3 ст. какао-порошка (без гірки)
- 20 гр вершкового масла
- 10 гр ванільного цукру
- 1 ч. л. соди (гашеної оцтом)
- 1/4 ч. л. солі
Сметанний крем для торта Графські руїни:
- 0,5 кг сметани 25%
- 200 гр цукрової пудри
- 100 мл молока
- 2 ст. лимонного соку
- 1 ст. крохмалю (бажано кукурудзяного)
Шоколадна глазур:
- 300 гр сметани 25%
- 250 гр цукру
- 150 гр вершкового масла
- 4-5 ст. какао-порошка
- + 100 гр смажених горіхів (арахіс або волоські горіхи)
Рецепт приготування страви:
- Сметану для крему необхідно попередньо перекласти в сито, застелене 3 шарами марлі, закріпити над каструлею і залишити на 4-8 годин у холодильнику.
- Приготувати бісквіт торта Графські руїни. Яйця вбити в миску і залишити на 10-15 хвилин, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. Борошно просіяти через сито разом із ванільним цукром та сіллю, розмішати.
- Половину борошна пересипати в окрему миску, від цієї кількості повернути близько 3-4 ст. у першу половину. До меншої половини борошняної суміші всипати какао-порошок і добре розмішати.
- Потім поставити миску з яйцями на водяну баню і збивати їх міксером доти, доки вони не нагріються до 40С. Зняти миску з водяної лазні і всипати до яєць тонкою цівкою цукор.
- Збивати яєчну масу міксером ще близько 5 хвилин на високих обертах. Не перестаючи збивати, додати сметану і змішувати до однорідної консистенції. Соду погасити кількома краплями оцту, додати яєчно-сметанную масу і швидко розмішати.
- Духовку розігріти до 180С, приготувати дві форми для випікання бісквітів, змастити вершковим маслом і присипати борошном. Розділити сметанну масу на дві рівні частини, підмішати до однієї з них білу борошняну суміш, а до іншої борошняну суміш з какао.
- Розлити обидва види тіста в окремі форми та відправити їх у розігріту духовку. Випікати обидва бісквіти до готовності близько 45 хвилин. Через вказаний час вимкнути вогонь, відкрити дверцята духовки і закріпити її в такому положенні на півгодини.
- Вийняти форми, обережно витягнути з них бісквіти за допомогою гострого ножа і дати повністю охолонути на решітці. Пломбір вийняти з морозилки і залишити в кімнатній температурі, щоб він повністю розтанув.
- Приблизно 120 г сметани, заздалегідь приготовленої для крему, з'єднати з цукровою пудрою і розмішати до її повного розчинення. Збиваючи отриманий крем міксером на високій швидкості, додати поступово всю сметану, що залишилася, віджату від сироватки.
- Наприкінці збивання влити лимонний сік і збивати до однорідності. Крохмаль залити 2 ст. холодного молока та розмішати. Молоко, що залишилося, влити в невелику каструлю і поставити на вогонь.
- Помішуючи, довести молоко до кипіння і влити до нього тонкою цівкою розчинений у холодному молоці крохмаль. Нагрівати суміш, постійно помішуючи, до закипання або легкого загусання.
- Зняти каструлю з вогню, дати заварному крему охолонути і з'єднати зі сметанним кремом, перемішати. Кожен корж розрізати вздовж дві частини, порізати кожну невеликими кубиками.
- Половину шоколадного бісквіту з'єднати в мисці з морозивом і розкласти плоским шаром на велику тарілку. Зверху гіркою викласти в хаотичному порядку шматочки бісквітів, попередньо вмочуючи кожен у сметанний крем.
- Покрити готовий торт Графські руїни сметанним кремом, що залишився, і прибрати в холодильник на пару годин. Через вказаний час приготувати шоколадну глазур.
- Для цього потрібно розтопити в каструльці на слабкому вогні вершкове масло. Потім додати сметану з цукром і нагрівати, інтенсивно помішуючи глазур вінчиком, до розчинення цукру. Всипати какао-порошок, просіваючи через сито і розмішати до отримання однорідної консистенції.
- Проварити шоколадну глазур на невеликому вогні, помішуючи, до однорідної та гладкої консистенції. Зняти каструлю з вогню, дати глазурі охолонути до кімнатної температури і прикрасити торт, обсипати його подрібненими горіхами.
- Залишити торт Графські руїни зі сметаною ще на півгодини-годину у холодильнику. Потім можна вийняти готовий десерт, нарізати шматочками порційними і подавати до столу. Смачного!