Інгредієнти:
- 1 кг білокачанної капусти
- 0,5 кг свинячо-яловичого фаршу
- 200 гр сухого рису
- 2 цибулини
- 1 морква
- 70 гр томатної пасти
- 40 мл рослинної олії
- 1 ст.л. цукру
- 2 ч.л. оцту 9%
- 1-2 лавровий лист
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- У каструлі закип'ятити велику кількість води, посолити її й опустити промитий рис. Варити його до готовності протягом півгодини за слабкого кипіння. Відкинути рис на сито, дати стекти воді й охолонути каші.
- Цибулю почистити і дрібно порізати, моркву почистити і натерти на крупній тертці. У сковорідці розігріти 2-3 ст.л. олії і викласти цибулю. Обсмажити її на середньому вогні до прозорості, додати моркву й обсмажувати ще кілька хвилин до м'якості.
- Додати в сковороду фарш і готувати його з овочами на помірному вогні до випаровування всієї рідини, періодично помішуючи. Посолити, поперчити і додати спеції за смаком, зняти з вогню і накрити кришкою.
- Капусту нашаткувати гострим ножем, у каструлі з товстим дном розігріти кілька ложок олії. Скласти в каструлю подрібнену капусту й обсмажувати її приблизно 2-3 хвилини, помішуючи, на помірному вогні.
- Залити вміст каструлі приблизно 120 мл окропу, злегка посолити і поперчити за смаком. Тушкувати капусту на невеликому вогні до осідання, періодично помішуючи (приблизно 10 хвилин).
- Додати до капусти томатну пасту, сіль, цукор, олію, лавровий лист і перемішати. Тушкувати її на слабкому вогні, прикривши каструлю кришкою (залишити отвір для виходу пари) приблизно 20-25 хвилин, періодично помішуючи. За необхідності влити в процесі тушкування трохи окропу, щоб капуста не була сухою.
- Додати до тушкованої капусти фарш з овочами, варений рис і гарненько перемішати. Готувати страву ще 3-5 хвилин на невеликому вогні, посипати подрібненою зеленню і зняти з вогню.
- Накрити каструлю кришкою і залишити голубці настоюватися на 10-15 хвилин. Розкласти ліниві голубці з каструлі по тарілках і подавати до столу гарячими, бажано зі сметаною. Смачного!
Цікавинки:
- Голубці - це традиційна страва української кухні, яку готують із капусти та фаршу.
- Цей рецепт можна змінювати, додавати інші овочі та спеції, щоб створити свій власний унікальний смак.
- Ліниві голубці можна зберігати в холодильнику до 3-х днів, тому вони є чудовим варіантом для приготування наперед.
- Замість свино-яловичого фаршу можна використовувати інші види м'яса, такі як куряче, індиче або яловиче. Або ж взагалі обійтись без м'яса та зробити вегетаріанську версію цієї страви.
- Для збереження більш природного смаку та корисних речовин, можна використовувати органічні та натуральні інгредієнти, а також замінити рафіновану олію на олію холодного віджиму.
- Капусту можна замінити іншими овочами, наприклад, броколі, морквою, перцем, цибулею чи кабачками, щоб додати свіжості та різноманітності до цієї страви.
- Ліниві голубці в каструлі - це не тільки простий та смачний рецепт, але й економний, оскільки можна використовувати залишки вже наявних продуктів.