Лазання: Класичний рецепт з Італії

Лазання: Класичний рецепт з Італії
4.9
(10)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 морква, дрібно нарізана
  • 1 гілка селері, дрібно нарізаної
  • 2 цибулини, дрібно нарізані
  • 100 г бекону (грудинки)
  • оливкова олія
  • 2 зубчики часнику, роздрібнені
  • 250 г яловичого фаршу
  • 250 г рубленої телятини або свинини
  • 250 мл білого вина
  • 1 лавровий лист
  • 1 столова ложка томатної пасти
  • 800 г помідорів, нарізаних кружечками
  • 100 мл молока
  • 1 пучок базиліку, нарізаного
  • 6-9 листів лазанні, залежно від бажаного розміру
  • 1 шарик моцарелли, нарізаної
  • 50 г тертого пармезану

Для соусу бешамель:

  • 100 г вершкового масла
  • 80 г борошна
  • 850 мл молока
  • 1 лавровий лист
  • мускатний горіх

Рецепт приготування:

  1. Влийте оливкову олію у сковороду. Покладіть моркву, селеру, цибулю та бекон у сковороду та обсмажте на повільному вогні протягом 10 хвилин, або доки цибуля не стане м'якою. Додайте часник та перемішайте.
  2. Увесь цей мікс спочатку покладіть на паперові рушники, щоб вони увібрали надмінну кількість жиру, а потім перекладіть на тарілку. Поставте сковороду знову на вогонь та додайте яловичий фарш, перемішайте та смажте, доки він не стане золотистим, потім так само переложіть на серветки та на ту ж тарілку з овочами.
  3. Свинину або телятину пропустіть через м'ясорубку, обсмажте та таким же чином переложіть на ту саму тарілку. Змішайте все з фаршем, беконом та овочами знову в сковороді, додайте біле вино та лавровий лист, перемішайте все та додайте томатну пасту.
  4. Додайте помідори, прянощі та доведіть до кипіння, закрийте кришкою та тушкуйте начинку для лазанні протягом 45 хвилин. Після 35 хвилин додайте молоко та зніміть кришку. Видаліть лавровий лист.
  5. Щоб зробити соус бешамель, розтопіть масло у середній каструлі, додайте борошно та обсмажте його протягом 2-3 хвилин. Постійно помішуючи, влийте молоко, а потім доведіть суміш до кипіння.
  6. Зменшіть вогонь до слабкого та продовжуйте готувати, помішуючи, доки соус бешамель не загусне, потім варіть на слабкому вогні протягом 5 хвилин, додайте лавровий лист та перемішайте. Приправте сіллю, перцем та мускатним горіхом, потім видаліть лавровий лист.
  7. Додайте базилік до соусу та розігрійте духовку до 160/180С. Положіть соус бешамель в жаростійку посуд та розподіліть його тонким шаром по всій поверхні. Потім на верхній шар покладіть дві ложки фаршу, розрівняйте. Додайте лист лазанні, шар бешамелю, потім фарш, лист лазанні та так далі, поки не закінчаться листи, соус та фарш. Полийте залишками соусу бешамель зверху та посипте моцареллою та пармезаном. Печіть лазанню в духовці близько 40 хвилин або доки лазання не стане готовою. Вийміть форму з духовки, дайте страві настоятися протягом 10 хвилин та подавайте.

Деякі цікаві факти про лазанню:

  • Лазання - це італійське слово, яке походить від грецького "lasanon", що означає "страва з листками".
  • Традиційна лазання містить лише три шари - листи лазання, соус Болоньєзе та сир, але в багатьох рецептах можна знайти додаткові шари овочів, фаршу та соусів.
  • Найбільший світовий рекорд за найбільшу лазанню було встановлено в Італії в 2012 році, коли було приготовлено лазанню довжиною більше 268 метрів!
  • Лазання може бути вегетаріанською, якщо виключити м'ясо та додати більше овочів, або навіть веганською, якщо замінити сир на рослинні альтернативи.
  • У багатьох країнах лазання стала настільки популярною, що вони мають свої власні варіації цієї страви. Наприклад, в Мексиці є лазання з мексиканським соусом та тортильями замість листів лазанні.