Квашені баклажани: Смачна закуска на зиму

Квашені баклажани: Смачна закуска на зиму
4.3
(12)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 4 середніх баклажани
  • 4 зубчики часнику
  • невеликий пучок листя селери
  • оцет (опціонально) - тільки для консервації
  • 1-2 ст.л. солі

Рецепт приготування страви:

  1. Баклажани вимити і відрізати кінчики з обох боків. У каструлі закип'ятити велику кількість води і трохи її посолити. Скласти баклажани в каструлю з киплячою підсоленою водою і проварити їх протягом 6 хвилин після закипання.
  2. Вийняти баклажани на тарілку і залишити остигати. Часник очистити й дуже дрібно нарізати ножем. Листя селери промити. На баклажанах зробити неглибокі надрізи й нашпигувати їх часником.
  3. Подальше приготування залежить від того, скільки ви плануєте зберігати квашені баклажани. Для зберігання закуски в холодильнику до 1-2 тижнів потрібно щільно укласти баклажани з часником у каструлю (дно каструлі застелити половиною листків селери), покрити їх селерою, що залишилася.
  4. В окремій каструлі закип'ятити близько 1 л води, додати сіль і перемішати до її повного розчинення. Залити баклажани в каструлі розсолом, накрити великою тарілкою або тарілкою і поставити гніт близько 2 кг.
  5. Квашені баклажани мають настоятися близько 4 днів у кімнатній температурі. Потім можна перекласти закуску у відповідну ємність і прибрати в холодильник.
  6. Для консервації баклажанів на зиму, потрібно скласти фаршировані овочі та листя селери в банки (попередньо вимити їх із содою, кришки прокип'ятити протягом 6-8 хвилин). Залити вміст банок гарячим розсолом (1 ст.л. на 1 л води) і влити по 1 ст.л. оцту 9% у кожну літрову банку.
  7. Дно великої каструлі застелити рушником і поставити зверху банки з баклажанами, прикрити їх кришками. Влити в каструлю воду (такої ж температури, що й скляні банки) по плічка банок і поставити каструлю на вогонь, довести воду до кипіння.
  8. Стерилізувати банки за слабкого кипіння протягом 10 хвилин. Вийняти банки з води, закатати їх кришками і перевернути догори дном, укутати ковдрою. Через 5-6 годин можна прибрати квашені баклажани до решти заготовок на зиму.

Баклажани є чудовим джерелом антиоксидантів, вітаміну С та калію. Квашення допомагає зберегти корисні властивості цього овоча та додає унікального смаку до страви. Спробуйте квашені баклажани з власноруч приготованим хлібом та сиром для смачного та задовільного перекусу.