Капуста по-гурійськи
Кухня
Інгредієнти:
- 2 качана капусти
- 1 л чистої води
- 2 буряки
- 250 мл яблучного оцту
- 200 гр цукру
- 2 гострі червоні перці (можна замінити меленим червоним перцем за смаком)
- 2 головки часнику
- 120 мл рослинної олії
- 2 ст. солі великого помолу
Рецепт приготування страви:
- Від качанів капусти відокремити верхнє жорстке листя, потім вимити і видалити качан. Порізати качани капусти великими часточками (наприклад розрізати вздовж на 6 частин) і порізати кожну поперек на шматки середнього розміру.
- Гострий червоний перець вимити, очистити від плодоніжок, насіння та порізати дрібними шматочками.
- Буряк очистити від шкірки і порізати тонкими півкулями, зубчики часнику очистити від лушпиння.
- На дно великого пластикового або дерев'яного посуду укласти кілька скибочок буряка, перцю та зубчиків часнику. Зверху викласти шар капусти, покрити її буряком, перцем та часником. Таким чином скласти шарами капусту та буряк з овочами (буряк повинен опинитися зверху).
- У каструлі з'єднати воду з олією, меленим червоним перцем, сіль, цукор і поставити на вогонь. Помішуючи, довести маринад для гурійської капусти до закипання та влити оцет. Після повторного закипання зняти каструлю з вогню і залити капусту киплячим маринадом.
- Поставити зверху плоску тарілку і гніт близько 1-2 кг. Маринад повинен повністю покривати капусту і бути трохи вищим за тарілку. Капуста по-гурійськи має настоятися 2-3 доби при кімнатній температурі. Потім прибрати гніт і не знімаючи тарілку відправити каструлю в холодильник.
- Через 1-2 дні можна виймати каструлю з холодильника та подавати закуску до столу.
- Капуста по-гурійськи зберігається близько 2 тижнів у холодильнику, у щільно закритій ємності.