Кростата по-італійськи

Кростата по-італійськи
4.8
(13)
Метод: В духовці
Час приготування: 50 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 200 г любого густого джему (наприклад, вишня або абрикос)
  • 130 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 2 жовтки
  • 2 ст.л. води (за необхідності)
  • 1/4 ч.л. солі

Рецепт приготування:

  1. У великій мисці змішайте борошно з цукром, сіллю, жовтками і кубиками холодного масла. Змішуйте інгредієнти за допомогою міксера, блендера або кухонного комбайна, або розітріть все руками в крихту, а потім замісіть у тісто. Тісто має стати розсипчастим і маслянистим, що не липне до рук.
  2. Якщо тісто для кростати складно збирати в кулю, додайте 1-2 ст.л. льодяної води і ретельно перемішайте руками до отримання щільного тіста.
  3. Розділіть тісто на 2 частини у співвідношенні 1:2. Заверніть меншу частину в харчову плівку і відправте в холодильник. Розкатайте більшу частину (наприклад, між 2 шарами паперу для випікання) і розмістіть в формі з низькими бортиками, рівномірно покривши тістом дно і стінки форми (діаметр приблизно 25-27 см). Проколіть тісто виделкою. Краї тіста повинні трохи виступати за межі форми.
  4. Покрийте дно тіста рівним шаром улюбленого джему.
  5. Вийміть менший шматок тіста з холодильника, звільніть від плівки і розкатайте його тонко (до 5 мм). Поріжте розкатане тісто фігурним ножем для піци або звичайним ножем на смужки різної товщини. Бажано виміряти довжину і ширину смужок лінійкою, позначивши контури малозамітним розрізом ножа, щоб смужки були рівними по всій довжині.
  6. Розмістіть смужки спочатку в одному напрямку, а потім в протилежному.
  7. Згинайте всі краї тіста до центру пирога і відправте в попередньо розігріту до 180/200° C духовку на 20-25 хвилин.
  8. Вийміть готовий пиріг з духовки, за бажанням, посипте цукровою пудрою, просіяною через сито, і подавайте до столу. Смачного!

Цікаво, що:

Італійську кростату можна приготувати за цим самим рецептом, але в квадратній формі і на листі!