Кростата по-італійськи
Кухня
Інгредієнти:
- 300 г борошна
- 200 г любого густого джему (наприклад, вишня або абрикос)
- 130 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 2 жовтки
- 2 ст.л. води (за необхідності)
- 1/4 ч.л. солі
Рецепт приготування:
- У великій мисці змішайте борошно з цукром, сіллю, жовтками і кубиками холодного масла. Змішуйте інгредієнти за допомогою міксера, блендера або кухонного комбайна, або розітріть все руками в крихту, а потім замісіть у тісто. Тісто має стати розсипчастим і маслянистим, що не липне до рук.
- Якщо тісто для кростати складно збирати в кулю, додайте 1-2 ст.л. льодяної води і ретельно перемішайте руками до отримання щільного тіста.
- Розділіть тісто на 2 частини у співвідношенні 1:2. Заверніть меншу частину в харчову плівку і відправте в холодильник. Розкатайте більшу частину (наприклад, між 2 шарами паперу для випікання) і розмістіть в формі з низькими бортиками, рівномірно покривши тістом дно і стінки форми (діаметр приблизно 25-27 см). Проколіть тісто виделкою. Краї тіста повинні трохи виступати за межі форми.
- Покрийте дно тіста рівним шаром улюбленого джему.
- Вийміть менший шматок тіста з холодильника, звільніть від плівки і розкатайте його тонко (до 5 мм). Поріжте розкатане тісто фігурним ножем для піци або звичайним ножем на смужки різної товщини. Бажано виміряти довжину і ширину смужок лінійкою, позначивши контури малозамітним розрізом ножа, щоб смужки були рівними по всій довжині.
- Розмістіть смужки спочатку в одному напрямку, а потім в протилежному.
- Згинайте всі краї тіста до центру пирога і відправте в попередньо розігріту до 180/200° C духовку на 20-25 хвилин.
- Вийміть готовий пиріг з духовки, за бажанням, посипте цукровою пудрою, просіяною через сито, і подавайте до столу. Смачного!
Цікаво, що:
Італійську кростату можна приготувати за цим самим рецептом, але в квадратній формі і на листі!