Компот із жовтої сливи
Кухня
Інгредієнти:
- 1,5 кг жовтих слив
- 800 г цукру
- 1 крупний нектарин або 2 персика
- горіхи (будь-які) - за бажанням
Рецепт приготування:
- Сливи промийте, обсушіть і зробіть невеликий поздовжній надріз на місці кріплення плодоніжки. Обережно вийміть кісточки так, щоб якомога менше пошкодити цілісність плодів.
- Горіхи потрібно очистити від шкаралупи або шкірки: грецькі горіхи очистити від шкаралупи, порізати невеликими шматочками і трохи обсмажити, мигдаль потрібно залити на кілька секунд кип'ятком, потім злити його і виштовхнути горішки пальцями зі шкірки.
- Нектарин / персики помийте, очистіть від кісточки та поріжте м'якоть разом зі шкіркою на невеликі шматочки. Сливи наповніть горіхами (замість кісточок).
- Банки для компоту простерилізуйте будь-яким способом, вкладіть приблизно на 1/3-1/2 об'єму фаршировані сливи, прокладаючи між ними шарами нектарини або персики. Залийте вміст банок киплячою водою приблизно на 1 см нижче верху банок, закрийте кришками (попередньо проваривши їх протягом 10 хвилин) і залиште на 5 хвилин.
- Злийте воду з банок у каструлю, додайте весь цукор і прокип'ятіть сироп протягом півхвилини після закипання. Залийте сливи з нектаринами у банках киплячим сиропом, закрийте банки кришками і переверніть догори дном.
- Загорніть банки в ковдру або товстий рушник, дайте їм повністю остигнути під "шубою". Покладіть банки для зберігання в темне прохолодне місце разом з іншими заготівлями на зиму. Компот з жовтої сливи може зберігатися до 2 років.
Додаткові поради:
- Якщо хочете більш насичений смак, то можна додати до компоту корицю, гвоздику або імбир. Додайте їх у кінці приготування сиропу.
- Перед тим як наливати компот в банки, переконайтесь, що вони абсолютно чисті та сухі.
- Якщо ви не хочете витрачати час на видалення кісточок зі слив, то можете замінити використати заморожені сливи без кісточок.
Компот з жовтої сливи з горіхами та нектарином - це чудовий спосіб зберегти сонячний настрій та витратити мінімум зусиль на приготування. Цей напій стане відмінним доповненням до вашого десерту чи просто чудовим варіантом для зняття спраги. Насолоджуйтеся чудовим смаком компоту протягом усього зимового періоду!