Кетчуп зі сливами та яблуками
Кухня
Інгредієнти:
- 3 кг помідорів
- 1 кг слив
- 1 кг яблук
- 4 цибулі
- 200 гр цукру
- 50 мл оцту 9%
- 1 ст.л. солі
- 1 ч.л. чорного молотого перцю
- 0,5 ч.л. молотої гвоздики
- 0,5 ч.л. молотої кориці
- 1/3 ч.л. червоного молотого перцю
Рецепт приготування:
- Промийте помідори, сливи та яблука, витріть насухо і наріжте на великі шматки. Якщо користуєтеся свіжими яблуками, не забудьте видалити серцевину.
- Очистіть та наріжте цибулю великими шматками.
- Пропустіть помідори, сливи, яблука та цибулю через м'ясорубку і перелийте отриману суміш у каструлю, поставте на вогонь.
- Помішуючи, доведіть овочеве пюре до кипіння. Після закипання зменшіть вогонь та варіть кетчуп близько 2 годин при слабкому кипінні, помішуючи його якомога частіше дерев'яною чи пластиковою ложкою.
- Зніміть каструлю з вогню, подрібніть її вміст блендером та просійте через сито (обов'язково). Поверніть соус у каструлю, додайте сіль, цукор, молоту корицю, перець та гвоздику, поставте на вогонь.
- Продовжуйте варити кетчуп близько 30-40 хвилин при слабкому кипінні, періодично помішуючи.
- Простерилізуйте банки, а кришки прокип'ятіть протягом 10 хвилин.
- Під час останнього етапу варіння влийте у кетчуп оцет та перемішайте. Одразу ж після цього зніміть каструлю з вогню.
- Наповніть банки кетчупом до самого верху, закрийте кришками та переверніть їх догори дном. Огорніть банки ковдрою і залиште до повного остигання.
- Кетчуп зі слив та яблук зберігайте разом із іншими заготівлями на зиму в прохолодному та захищеному від світла приміщенні.
Додаткові поради:
- Якщо у вас немає м'ясорубки, ви можете замість цього нарізати всі інгредієнти на дрібніші шматочки та блендером або міксером подрібнити їх до однорідної маси.
- Якщо ви не любите кислий смак, можете додати більше цукру або зменшити кількість слив.
- Якщо бажаєте, щоб кетчуп був більш рідким, можете пропустити його через блендер ще раз, після того, як він пройшов через сито.