Класичний торт "Фрезьє"
Час приготування:
480 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Для бісквіту:
- 3 яйця
- 150 г борошна
- 150 г цукру
- 60 г вершкового масла
Для фісташкового крему:
- 250 мл молока
- 3 ст.л. цукру
- 70 мл вершків (30-35%)
- 3 жовтки
- 30 г фісташкової пасти (можна замінити будь-якою горіховою пастою)
- 2 ст.л. борошна
- 5 г листового желатину або 8 г порошкового
Для полуничного компоте:
- 250 г полуниці
- 1 ст.л. цукру
- 5 г пектину
Для глазурі "Фрезьє":
- 50 г вишневого соку
- 50 г полуниці
- 2 г листового желатину або 5 г порошкового
- полуниця для прикраси
Рецепт приготування:
- З'єднайте яйця з цукром і помістіть миску на водяну баню.
- Збивайте яєчну масу до повного розчинення цукру на середній швидкості міксера. Як тільки суміш нагріється до 37°C і помітно посвітлішає, зніміть миску з водяної бані. Продовжуйте збивати, поки маса практично стане білою.
- Подмішайте до яєчної маси трохи більше половини борошна, розтопите та охолодіть вершкове масло.
- З'єднайте 3-4 ст.л. тіста з розтопленим маслом, перемішайте до однорідності.
- З'єднайте тісто з масляною масою, додайте залишок борошна і перемішайте.
- Рівномірно розподіліть тісто по листу, попередньо вкривши лист папером для випікання.
- Випікайте бісквіт для торту "Фрезьє" протягом 15 хвилин при 180°C. Потім дайте йому повністю охолонути.
- Тим часом приготуйте крем. Спочатку з'єднайте молоко з ванільною стружкою (без насіння) і поставте каструлю на вогонь.
- Залийте листовий желатин склянкою льодяної води. Порошковий желатин розчиніть у 30-40 мл льодяної води і залиште на 15 хвилин. Відділени жовтки збийте міксером з цукром до пишності, додайте борошно і перемішайте.
- Поступово влийте молоко в жовткову масу, швидко і інтенсивно помішуючи віночком або міксером.
- Вилийте крем назад в каструлю, процідіть через сито (якщо ви використовували порошкову ваніль - це не обов'язково). Варіть на слабкому кипінні, помішуючи віночком, до легкого загусання.
- Додайте до крему горіхову пасту і перемішайте.
- Віджатий від води листовий желатин додайте до гарячого крему. Порошковий желатин розтопіть на водяній бані, постійно помішуючи, але при цьому не доводьте до кипіння. Додайте желатин до крему і перемішайте.
- Збийте крем блендером (за бажанням).
- Охолоджені вершки збийте міксером до стійких піків і підмішайте в негарячий крем. Щільно накрийте крем харчовою плівкою, відправте його в холодильник на півгодини-годину.
- В окремій мисці змішайте цукор з пектином. Приблизно 120-150 г полуниці збийте блендером до однорідного пюре і поставте на вогонь. Помішуючи, доведіть до кипіння і поступово введіть суміш цукру з пектином.
- Зніміть масу з вогню і добре перемішайте віночком. Як тільки почне щільнішати, додайте подрібнену решту ягід і поверніть на вогонь. Помішуючи, варіть до легкого загусання.
- Приготуйте розбірне кільце форми для випікання приблизно 16 см у діаметрі (якщо ви хочете приготувати торт діаметром 19-22 см - краще збільшити кількість всіх продуктів в полтора рази). Виріжте ним бісквіт, покладіть на дно і викладіть по боках половинки свіжої клубники для прикраси.
- Вилийте половину крему на корж, заповніть ним простір між ягодами полуниці і зробіть плоску поглибленість в центрі.
- Викладіть в поглиблення остигле компоте з полуниці, накрийте вирізаним коржем меншого діаметру (приблизно 13-14 см).
- Покрийте фісташковим заварним кремом, в центрі викладіть залишене компоте.
- Покрийте все залишеним кремом і рівномірно розгладьте.
- Листовий желатин залийте льодяною водою на 10 хвилин, порошковий розчинить в 1-2 ст.л. холодної води і також дайте набухнути. Змішайте полуничне пюре (просто збийте блендером 50-70 г полуниці) з вишневим соком, додайте розтоплений на водяній бані порошковий желатин (листовий відцідити від води і додати до глазурі). Якщо ви використовували листовий желатин - потрібно підігріти суміш на середньому вогні, помішуючи, до повного розчинення желатину (але не доводьте до кипіння). Як тільки маса нагріється приблизно до 80°C - зніміть з вогню і охолодіть, помішуючи віночком.
- Покрийте глазур'ю поверхню торту і відправте його в холодильник на ніч до повного просочення та затвердіння шарів. При подачі прикрасьте торт "Фрезьє" полуницею. Смачного!