Чізкейк із рікотти (з випічкою)

Час приготування:
120 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Основа для чизкейка:
- 130 г борошна
- 50 г вершкового масла
- 1 яйце
- 3 ст.л. цукру
- 1 ч.л. розпушувача
Сирна начинка з рікотти:
- 500 г рікотти
- 3 яйця (або 2 великих)
- 120 г цукру
- 2 ст.л. лимонного соку (+ терта цедра одного лимона)
- 1 стручок ванілі (або щіпка ваніліну)
Рецепт приготування:
- Вийміть масло з холодильника, поріжте його на кубики і залиште на 30 хвилин при кімнатній температурі. Збийте м'яке масло міксером до пишності, додайте цукор, мішайте до розчинення цукру, потім додайте яйце і збивайте до однорідності. Додайте борошно, замісіть гладеньке пісочне тісто, оберніть плівкою і приберіть в холодильник на 30 хвилин.
- Після цього часу вийміть тісто з холодильника, зніміть плівку і розкатайте тісто в коло. Перенесіть розкатане тісто до форми для запікання і рівномірно розподіліть по дну, піднявши краї близько 3-4 см. Проколіть тісто виделкою по всій поверхні. Накрийте форму плівкою і знову приберіть в холодильник на 30 хвилин. Після 30 хвилин вийміть форму, накрийте папером і посипте горохом/рисом/квасолею, щоб тісто не піднімалося під час запікання. Випікайте основу для чизкейку з рікоттою протягом 15 хвилин при 200°C, потім зніміть папір і видаліть рис/квасолю/горох з форми. Відправте пісочну основу ще на 10 хвилин в розігріту духовку, а потім залиште охолонути ненадовго.
- Поки основа випікається, приготуйте начинку. З'єднайте рікотту з цукром і перемішайте віночком (не міксером) до однорідності.
- По одному додайте яйця, перемішуючи після кожного з них, додайте терту цедру одного невеликого лимону та влийте 2 ст.л. лимонного соку.
- Перемішуйте ложкою або віночком, а не міксером, щоб не наситити крем повітрям (це призведе до тріщин начинки).
- Знизьте температуру в духовці до 160°C, влийте крем по центру. Огорніть стінки форми фольгою, встановіть її над великою каструлею або формою з окропом (окроп не повинен підніматися вище, ніж наполовину форми з чізкейком). Відправте форму в духовку на годину запікатися на водяній бані. Після цього вимкніть духовку, трохи відкрийте дверцята і залиште чізкейк з рікоттою у такому положенні до повного охолодження.
- Готовий чізкейк вийміть з духовки (середина має трохи тремтіти при постукуванні по формі) і обов'язково пройдіть ножем вздовж стінок форми, щоб начинка не тріснула при охолодженні. Накрийте чізкейк плівкою і приберіть у холодильник на ніч. Готовий чізкейк з рікоттою прикрасьте на свій смак, наріжте порційними шматочками і подавайте до столу. Смачного!