Класичний празький торт

Класичний празький торт
3.8
(10)
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Шоколадний бісквіт для торта:

  • 7 яєць
  • 180-200 г цукру
  • 170 г борошна
  • 40 г вершкового масла
  • 2 ст.л. какао-порошку без гірки

Крем для празького торта:

  • 350 г вершкового масла
  • 300 г згущеного молока
  • 5 жовтків
  • 150 мл чистої води
  • 3 ст.л. какао-порошку без гірки
  • 5 г ванільного цукру

Шоколадна глазур для торта:

  • 400 г чорного шоколаду (50-70% какао)
  • 200 мл вершків (30% жирності)
  • 1 ст.л. желатину

Сироп для пропитки коржів:

  • 150 мл води
  • 150 г цукру
  • 2 ст.л. коньяку, водки, рому або лікеру

Рецепт приготування:

  1. Яйця для приготування бісквіта необхідно заздалегідь (за півгодини-годину) вийняти з холодильника, щоб вони досягли до кімнатної температури.
  2. Вершкове масло для крему порізати на шматочки і залишити в кімнатній температурі, щоб воно стало дуже м'яким. Решту вершкового масла розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані, а потім охолодити.
  3. Розбити яйця в миску і збити міксером на високій швидкості до пишності. Без перерви збиваючи, поступово додавати цукор тонким струмочком і продовжувати збивати на високих обертах, поки не утвориться світла і пишна маса, це візьме приблизно 10 хвилин.
  4. Просіяти борошно разом з какао-порошком в одну миску і розмішати. Поступово додавати до яєчного крему суміш борошна, влити розтоплене масло і аккуратно перемішати лопаткою.
  5. Перекласти тісто у заздалегідь підготовлену форму для випічки (змастити її маслом і присипати манкою або викласти пергаментним папером). Пекти бісквіт для празького торта приблизно 40 хвилин при 180 °C.
  6. Вийміть форму з духовки, накрийте легким рушником та залиште до повного охолодження. Обережно вийміть бісквіт з форми, перекладіть на решітку та дайте йому просохнути принаймні півгодини-годину (ще краще залишити його так на ніч).
  7. Підготуйте сироп для просочення коржів: змішайте цукор з водою, поставте суміш на вогонь та прокип'ятіть протягом півхвилини при слабкому кипінні, помішуючи якомога частіше.
  8. Зніміть каструлю з вогню, залиште до охолодження до теплої температури і змішайте сироп з алкоголем. Розріжте бісквіт на три рівні коржі й рівномірно просочіть їх сиропом.
  9. Підготуйте крем для торта: змішайте в каструлі згущене молоко, жовтки, воду, ванільний цукор та поставте на найслабший вогонь. Варіть крем, постійно помішуючи, протягом близько 4 хвилин після закипання, на слабкому вогні.
  10. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою та залиште до повного охолодження. Потім збийте 250 г масла міксером до пишності. Масло, що залишилося (100 гр), розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, змішати з какао-порошком і збити разом зі звичайним маслом міксером.
  11. Поступово введіть заварний крем зі згущеного молока до решти масляного крему, помішуючи до однорідної консистенції. Покрийте весь крем харчовою плівкою або кришкою та поставте в холодильник на півгодини-годину для охолодження.
  12. Покладіть крем між коржами та складіть їх один на одного. Залийте желатин холодними вершками, розмішайте та залиште на 10-15 хвилин. Поставте вершкову суміш на водяну баню та нагрівайте, помішуючи, до повного розчинення кріхти.
  13. Без досягнення точки кипіння, додайте до желатину дрібно нарізаний шоколад та розмішуйте до повного розчинення. Одразу ж залийте празький торт отриманою глазур'ю та поставте в холодильник для просочення.
  14. Празький торт повинен настоятися в холодильнику принаймні 4-6 годин (ще краще залишити його на ніч). При подачі можна прикрасити торт за вашим смаком. Смачного чаювання!

Празький торт - це справжнє кулінарне диво, яке принесе вам велике задоволення і захоплення. Не соромтеся експериментувати зі зі складовими та декором, щоб створити унікальний смаковий досвід. Насолоджуйтеся цим розкішним десертом разом із вашими близькими та друзями!