Класичний празький торт
Час приготування:
480 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Шоколадний бісквіт для торта:
- 7 яєць
- 180-200 г цукру
- 170 г борошна
- 40 г вершкового масла
- 2 ст.л. какао-порошку без гірки
Крем для празького торта:
- 350 г вершкового масла
- 300 г згущеного молока
- 5 жовтків
- 150 мл чистої води
- 3 ст.л. какао-порошку без гірки
- 5 г ванільного цукру
Шоколадна глазур для торта:
- 400 г чорного шоколаду (50-70% какао)
- 200 мл вершків (30% жирності)
- 1 ст.л. желатину
Сироп для пропитки коржів:
- 150 мл води
- 150 г цукру
- 2 ст.л. коньяку, водки, рому або лікеру
Рецепт приготування:
- Яйця для приготування бісквіта необхідно заздалегідь (за півгодини-годину) вийняти з холодильника, щоб вони досягли до кімнатної температури.
- Вершкове масло для крему порізати на шматочки і залишити в кімнатній температурі, щоб воно стало дуже м'яким. Решту вершкового масла розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані, а потім охолодити.
- Розбити яйця в миску і збити міксером на високій швидкості до пишності. Без перерви збиваючи, поступово додавати цукор тонким струмочком і продовжувати збивати на високих обертах, поки не утвориться світла і пишна маса, це візьме приблизно 10 хвилин.
- Просіяти борошно разом з какао-порошком в одну миску і розмішати. Поступово додавати до яєчного крему суміш борошна, влити розтоплене масло і аккуратно перемішати лопаткою.
- Перекласти тісто у заздалегідь підготовлену форму для випічки (змастити її маслом і присипати манкою або викласти пергаментним папером). Пекти бісквіт для празького торта приблизно 40 хвилин при 180 °C.
- Вийміть форму з духовки, накрийте легким рушником та залиште до повного охолодження. Обережно вийміть бісквіт з форми, перекладіть на решітку та дайте йому просохнути принаймні півгодини-годину (ще краще залишити його так на ніч).
- Підготуйте сироп для просочення коржів: змішайте цукор з водою, поставте суміш на вогонь та прокип'ятіть протягом півхвилини при слабкому кипінні, помішуючи якомога частіше.
- Зніміть каструлю з вогню, залиште до охолодження до теплої температури і змішайте сироп з алкоголем. Розріжте бісквіт на три рівні коржі й рівномірно просочіть їх сиропом.
- Підготуйте крем для торта: змішайте в каструлі згущене молоко, жовтки, воду, ванільний цукор та поставте на найслабший вогонь. Варіть крем, постійно помішуючи, протягом близько 4 хвилин після закипання, на слабкому вогні.
- Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою та залиште до повного охолодження. Потім збийте 250 г масла міксером до пишності. Масло, що залишилося (100 гр), розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, змішати з какао-порошком і збити разом зі звичайним маслом міксером.
- Поступово введіть заварний крем зі згущеного молока до решти масляного крему, помішуючи до однорідної консистенції. Покрийте весь крем харчовою плівкою або кришкою та поставте в холодильник на півгодини-годину для охолодження.
- Покладіть крем між коржами та складіть їх один на одного. Залийте желатин холодними вершками, розмішайте та залиште на 10-15 хвилин. Поставте вершкову суміш на водяну баню та нагрівайте, помішуючи, до повного розчинення кріхти.
- Без досягнення точки кипіння, додайте до желатину дрібно нарізаний шоколад та розмішуйте до повного розчинення. Одразу ж залийте празький торт отриманою глазур'ю та поставте в холодильник для просочення.
- Празький торт повинен настоятися в холодильнику принаймні 4-6 годин (ще краще залишити його на ніч). При подачі можна прикрасити торт за вашим смаком. Смачного чаювання!
Празький торт - це справжнє кулінарне диво, яке принесе вам велике задоволення і захоплення. Не соромтеся експериментувати зі зі складовими та декором, щоб створити унікальний смаковий досвід. Насолоджуйтеся цим розкішним десертом разом із вашими близькими та друзями!