Пухкі Баурсаки на кефірі
Кухня
Інгредієнти:
- близько 700 гр борошна
- 0,5 л кефіру
- 1 яйце
- 2 ст.л. цукру
- 2 ст.л. рослинної олії
- 1 ч.л. солі
- 1 ч.л. соди
- 1 ч.л. сухих дріжджів
Рецепт приготування страви:
- Кефір підігріти до теплої температури (близько 35-40С), додати сіль, цукор, соду, дріжджі та ретельно розмішати вінчиком. Залишити суміш на 15 хвилин у теплому місці для початку реакції дріжджів.
- Яйце вийняти з холодильника і залишити на 10-15 хвилин у кімнатній температурі. Вбити в опару, що піднялася, яйце і знову розмішати вінчиком до однорідності. Підмішати до отриманої маси борошно (бажано просіяти його через сито), рослинну олію і вимішати до однорідної консистенції.
- Дріжджове тісто на кефірі для баурсаків має настоятися протягом 1-1,5 години. При цьому бажано накрити його легким рушником або серветкою. Розділити тісто, що піднялося, на кілька рівних частин, з кожної скачати "ковбаску" близько 2-3 см завтовшки.
- Нарізати джгут тіста шматочками приблизно 2 см завширшки і скачати з них кульки. Залишити шматочки тіста підніматися в теплому місці на 15-20 хвилин. У каструлю з товстим дном влити близько 300-500 мл рослинної олії і поставити на вогонь.
- У розпечену олію скласти невелику партію тіста. Смажити баурсаки на кефірі близько 1-2 хвилин з кожного боку до золотистої скоринки. Скласти готові пампухи шумівкою на паперові рушники, щоб увібрався зайвий жир.
- Подавати готові баурсаки на кефірі до столу можна гарячими або остиглими, за бажанням - посипати цукровою пудрою або полити медом. Приємного чаювання!
Баурсаки на кефірі - це традиційний український десерт, який варять із задоволенням і пригощають гостей. Вони мають незвичайну форму, схожу на маленькі пампушки, і вирізняються ніжною текстурою всередині та хрусткою скоринкою зовні. Це ідеальний вибір для солодкого перекусу на кавовій зупинці або чаюванні. Баурсаки можна подавати з різноманітними соусами, сиропами або зовсім без додаткових приправ. Приготуйте цю смакоту самі та порадуйте своїх близьких!