Як приготувати Казахські баурсаки

Як приготувати Казахські баурсаки
4.1
(11)
Метод: На плиті
Час приготування: 50 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг борошна
  • 300 мл молока
  • 1 яйце
  • 50 мл чистої води
  • 20 гр вершкового масла
  • 20 гр свіжих дріжджів
  • 1 ст.л. цукру
  • 1 ч.л. солі
  • + 0,3-0,5 л рослинної олії

Рецепт приготування страви:

  1. Цукор і сіль розчинити в гарячій воді, ретельно розмішати і залишити остигати. Вершкове масло розтопити і залишити остигати до кімнатної температури. Молоко підігріти до теплої температури (близько 35-40С), розчинити в ньому дріжджі.
  2. Вбити в молочну суміш яйце, вершкове масло, соляно-цукрову суміш і розмішати віночком до повної однорідності. Просіяти половину борошна і вимішати масу до однорідності. Накрити миску легким рушником.
  3. Залишити дріжджове тісто на півгодини в теплому місці для підйому. Через зазначений час просіяти борошно, що залишилося, і вимішати тісто до повної однорідності. Вимішувати тісто для баурсаків руками приблизно 5 хвилин. При цьому, щоб тісто не липнуло до рук, можна змочити долоні рослинною олією.
  4. Покласти тісто в миску, змастити поверхню водою і накрити миску легким рушником. Дріжджове тісто для казахських баурсаків має настоятися приблизно 1 годину в теплому місці.
  5. Через зазначений час обім'яти тісто руками і знову залишити на 30-40 хвилин підніматися в теплі. Тісто, що піднялося, розділити на дві рівні частини і трохи розкачати кожну в пласт близько 0,8-1 см завтовшки.
  6. У каструлю з товстим дном влити олію і поставити на вогонь. З розкатаного шматка тіста вирізати невеликі баурсаки будь-якою формою. Щойно олія почне потріскувати - опустити туди порцію баурсаків.
  7. Смажити казахські баурсаки приблизно по 1 хвилині з кожного боку. Викласти шумівкою готові ласощі на паперові рушники і дати вбратися зайвому жиру. У киплячу олію скласти другу партію баурсаків і обсмажити їх до готовності.
  8. Казахські баурсаки смачні і в гарячому, і в охолодженому вигляді. Приємного чаювання!

Баурсаки - це популярна традиційна страва в казахській кухні. Їх часто подають зі свіжим медом або джемом.

Існують різні варіації рецепта баурсаків, де до тіста можуть додавати спеції, які надають їм особливого смаку.

Казахські баурсаки традиційно готують на святкові заходи та особливі події. Вони символізують гостинність і щастя.

Подавайте баурсаки гарячими з чашкою запашного чаю або кави, щоб насолодитися смаком цих варених солодощів.