Американські пончики (Донатси)
Кухня
Інгредієнти:
Дріжджове тісто для американських пончиків (донатсів):
- 500 гр борошна
- 250 мл молока
- 2 яйця (жовтки)
- 60г цукру
- 40 гр вершкового масла
- 30 гр свіжих дріжджів (або 8-10 гр сухих)
- 10 гр ванільного цукру
- 1 ч.л. солі без гірки
Глазур для прикрашання американських пончиків (донатсів):
- 225 гр цукрової пудри
- 2-3 ст.л. молока
- 1 ст.л. лимонного соку
- харчовий барвник - за бажанням
- Шоколадна глазур для пончиків:
- 200 гр чорного шоколаду
- 50 мл вершків 10-20% (можна замінити сумішшю 40 мл молока і 10 гр вершкового масла)
- + кондитерська посипка або тертий шоколад для прикрашання
Рецепт приготування страви:
- Почати з приготування тіста для американських пончиків. Половину молока підігріти до теплого стану і влити в миску. Розчинити в молоці дріжджі з половиною цукру і залишити на 15 хвилин у теплому місці (35-40С).
- Половину борошна просіяти через сито в окрему миску. Два жовтки відокремити від білків і залишити на 10 хвилин у кімнатній температурі. Через 15 хвилин всипати до дріжджової рідини сіль і ретельно розмішати, влити молоко, що залишилося (тепле).
- До отриманої рідини підмішати просіяне борошно і вимішати до однорідності. По одному додати два жовтки і ретельно вимішувати після кожного разу. Накрити миску з тістом легким рушником (злегка вологим) і залишити на годину в теплому місці.
- Через зазначений час обім'яти тісто, що підійшло, руками і знову накрити рушником. Залишити дріжджове тісто для донатсів на годину в теплі. Вершкове масло порізати на шматочки і скласти в невелику ємність, поставити її на водяну баню.
- Помішуючи, довести масло до майже повного розчинення і зняти ємність із водяної бані. До тіста, що підійшло, підмішати борошно, що залишилося, влити тепле вершкове масло і всипати ванільний цукор. Вимішувати тісто до гладкості й однорідного стану.
- Залишити тісто для пончиків на годину в теплі для збільшення в об'ємі. Через зазначений час перекласти тісто на стіл, присипаний борошном, і розкачати в пласт завтовшки приблизно 1 см.
- Вирізати з пласта кола близько 8 см у діаметрі, у центрі кожного кола вирізати невеликі кружки близько 2 см у діаметрі. Деко застелити пергаментним папером і викласти на нього заготовки з тіста.
- Американські пампушки мають настоятися близько 15 хвилин у теплому місці (35-40С). У каструлю з товстим дном влити приблизно 0,5 л рослинної олії і поставити на вогонь. Щойно олія почне потріскувати - можна починати готувати.
- Донатси опустити в киплячу олію та обсмажувати американські пампушки з обох боків до золотистої скоринки (1-2 хвилини на кожен бік). Вийняти шумівкою готові вироби на паперовий рушник, щоб увібрався зайвий жир.
- Таким чином приготувати американські пончики з тіста, що залишилося, і скласти їх шумівкою на паперовий рушник. Тим часом приготувати кольорову або шоколадну глазур для донатсів.
- Для шоколадної глазурі поламати шоколад на дрібні шматочки і скласти в невелику ємність. Влити вершки, розмішати і поставити на водяну баню. Помішуючи, довести шоколад із вершками до повного розчинення і зняти ємність із водяної бані.
- Теплі пампушки покрити розтопленим шоколадом із вершками і посипати кондитерською посипкою (або тертим шоколадом). Якщо ви хочете приготувати цукрову кольорову глазур для пампухів, потрібно просіяти цукрову пудру через сито в миску, поступово влити молоко і вимісити вінчиком до однорідності.
- Потім влити лимонний сік за смаком, харчовий барвник і ретельно перемішати. Покрити теплі донатси кольоровою глазур'ю, посипати кондитерською посипкою або тертим шоколадом.
- Після прикрашання глазур'ю залишити американські пончики на 15 хвилин у кімнатній температурі. Коли глазур трохи "схопиться", можна перекласти пампушки на тарілку і подавати до столу. Приємного чаювання!
Додатково, ви можете експериментувати з ароматизаторами тіста, додавши до нього лимонну або апельсинову цедру, корицю чи навіть кардамон. Це додасть пампухам особливого смаку та аромату.