Домашній кетчуп із яблуками

Домашній кетчуп із яблуками
3.6
(9)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 4 кг помідорів
  • 0,5 кг яблук
  • 0,5 кг цибулі
  • 0,5 кг цукру
  • 150 мл оцту 9%
  • 2 ст. л. крохмалю
  • 1,5 ст. л. солі
  • 2 ч. л. червоного молотого перцю
  • 4 бутончики гвоздики (розмелити в крупу)
  • ½ ч. л. чорного молотого перцю
  • ½ ч. л. молотої кориці

Рецепт приготування:

  1. Помідори вимити та вижати з них томатний сік з м'якоттю будь-яким зручним для вас способом. Яблука вимити, видалити серцевину та шкірку, порізати м'якоть на крупні шматочки та пропустити разом з очищеною цибулею через м'ясорубку (або подрібнити в блендері).
  2. З'єднати цибульно-яблучну суміш з томатним соком та поставити на вогонь. Після закипання додати до соусу решту інгредієнтів (крім води та крохмалю) і варити все близько 2 годин при слабкому кипінні, помішуючи.
  3. Після вказаного часу подрібнити проварений соус за допомогою блендера до однорідності, а потім протерти його через сито. Крохмаль залити холодною водою, розмішати та залишити на декілька хвилин.
  4. Протертий соус повернути в каструлю та поставити на вогонь. Після закипання влити тонким струмком крохмальну рідину, неперервно при цьому розмішуючи кетчуп. Готувати його ще 10-15 хвилин при слабкому кипінні, помішуючи.
  5. Банки для консервації простерилізувати, розлити по ним киплячий томатно-яблучний кетчуп та закрутити кришками (які попередньо проварити протягом 10 хвилин). Перевернути банки дном догори, укутати ковдрою та залишити на 6-10 годин.
  6. Домашній кетчуп з яблук можна зберігати в темному та прохолодному приміщенні разом з іншими заготівлями на зиму.

Цей домашній кетчуп з яблуками можна використовувати не лише як додаток до бургерів та гарячих сендвічів, але й як джем для м'яких сирів, як соус для піци та для заправки салатів. Зберігайте його відкритим у холодильнику не більше двох тижнів. А ще, це гарний спосіб використати надлишок помідорів та яблук з вашого городу або саду і зробити корисний та смачний продукт на зиму.