Домашній кетчуп із яблуками
Кухня
Інгредієнти:
- 4 кг помідорів
- 0,5 кг яблук
- 0,5 кг цибулі
- 0,5 кг цукру
- 150 мл оцту 9%
- 2 ст. л. крохмалю
- 1,5 ст. л. солі
- 2 ч. л. червоного молотого перцю
- 4 бутончики гвоздики (розмелити в крупу)
- ½ ч. л. чорного молотого перцю
- ½ ч. л. молотої кориці
Рецепт приготування:
- Помідори вимити та вижати з них томатний сік з м'якоттю будь-яким зручним для вас способом. Яблука вимити, видалити серцевину та шкірку, порізати м'якоть на крупні шматочки та пропустити разом з очищеною цибулею через м'ясорубку (або подрібнити в блендері).
- З'єднати цибульно-яблучну суміш з томатним соком та поставити на вогонь. Після закипання додати до соусу решту інгредієнтів (крім води та крохмалю) і варити все близько 2 годин при слабкому кипінні, помішуючи.
- Після вказаного часу подрібнити проварений соус за допомогою блендера до однорідності, а потім протерти його через сито. Крохмаль залити холодною водою, розмішати та залишити на декілька хвилин.
- Протертий соус повернути в каструлю та поставити на вогонь. Після закипання влити тонким струмком крохмальну рідину, неперервно при цьому розмішуючи кетчуп. Готувати його ще 10-15 хвилин при слабкому кипінні, помішуючи.
- Банки для консервації простерилізувати, розлити по ним киплячий томатно-яблучний кетчуп та закрутити кришками (які попередньо проварити протягом 10 хвилин). Перевернути банки дном догори, укутати ковдрою та залишити на 6-10 годин.
- Домашній кетчуп з яблук можна зберігати в темному та прохолодному приміщенні разом з іншими заготівлями на зиму.
Цей домашній кетчуп з яблуками можна використовувати не лише як додаток до бургерів та гарячих сендвічів, але й як джем для м'яких сирів, як соус для піци та для заправки салатів. Зберігайте його відкритим у холодильнику не більше двох тижнів. А ще, це гарний спосіб використати надлишок помідорів та яблук з вашого городу або саду і зробити корисний та смачний продукт на зиму.