Домашня томатна паста

Домашня томатна паста
4.3
(5)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 3 кг помідорів
  • 1 цибуля
  • 1 ст. л. цукру
  • 2 ч. л. солі
  • 1 ч. л. яблучного оцту
  • 3 лаврових листа

Рецепт приготування:

  1. У каструлі або мисці вскип'ятіть велику кількість води та опустіть туди помідори, попередньо зробивши на кожному хрестоподібний розріз. Після повторного закипання зніміть каструлю з вогню та залиште на декілька хвилин.
  2. Очистіть помідори від шкірки, розріжте на шматочки та видаліть насіння, залишивши тільки м'якуш. Перекладіть подрібнені помідори в каструлю та поставте її на середній вогонь.
  3. Доведіть помідори до кипіння, якомога частіше помішуючи. Тим часом очистіть та дуже дрібно наріжте цибулю. Після закипання злийте утворений томатний сік в окрему миску (він для приготування пасти не знадобиться), поверніть помідори на вогонь та додайте цибулю, перемішайте.
  4. Після повторного закипання знову злийте сік, поверніть помідори з цибулею на вогонь та доведіть до кипіння, помішуючи. Проваріть помідори ще 10-15 хвилин, при утворенні соку - злийте його.
  5. Після вказаного часу подрібніть вміст каструлі до повної однорідності за допомогою блендера. Поверніть томатне пюре в каструлю, додайте цукор, сіль, лаврове листя та поставте на вогонь.
  6. Після закипання зменшіть полум'я до мінімуму та готуйте пасту близько 2 годин, як можна частіше помішуючи, до зменшення об'єму приблизно в 2-3 рази. Банки простерилізуйте будь-яким способом, жестяні кришки прокип'ятіть протягом 10 хвилин.
  7. Коли паста почне густіти та майже вся волога випарується, влийте до неї оцет, розмішайте та одразу ж зніміть з вогню, видаливши лаврове листя. Розлийте гарячу пасту по банках, закрийте кришками та переверніть догори дном.
  8. Огорніть банки ковдрою та залиште до повного остигання скла (6-8 годин). Домашню томатну пасту краще зберігати в холодильнику. З вказаної кількості інгредієнтів виходить приблизно 0,5 л томатної пасти.

Цей рецепт томатної пасти може стати вашим справжнім скарбом на кухні. Його можна використовувати для приготування різних страв, а також додавати в смузі чи в салати, щоб збагатити їх смак. Крім того, домашня томатна паста містить більше вітамінів та мінералів, ніж купована версія, і не містить шкідливих домішок та консервантів. Тому, якщо ви любите експериментувати на кухні та дбати про своє здоров'я, цей рецепт точно стане вам до душі.