Кавовий торт-мус

Кавовий торт-мус
4.6
(15)
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Шоколадний бісквіт для торта:

  • 100 г борошна
  • 100 г вершкового масла
  • 100 мл міцної кави (1,5 ч.л. розчинної кави на 100 мл окропу)
  • 2 яйця
  • 100 г цукру
  • 1 ст.л. какао-порошку
  • 1,5 ч.л. розпушувача
  • 1 ч.л. ванільного цукру
  • щіпка солі

Кавовий крем-мус для торта:

  • 250 мл молока
  • 250 мл вершків 30-35%
  • 200 мл міцної кави (близько 2,5 ч.л. на 200 мл окропу)
  • 2 яйця
  • 6 ст.л. цукру
  • 4 ст.л. крохмалю
  • 70 мл коньяку, віскі або рому
  • 1 ст.л. желатину
  • 200 мл кави (2 ч.л. розчинної кави, 1,5 ч.л. цукру) + 2-3 ст.л. лікеру або рому - для просочення

Рецепт приготування:

  1. Бисквіт для торту бажано приготувати заздалегідь. Для цього розтоплене м'яке вершкове масло збийте міксером до пишності, поступово додавайте цукор (залишити кілька ложок для яєчних білків).
  2. Відокремте жовтки від білків і збийте до масляного крему, ретельно перемішуючи до однорідності. Під час збивання масляного крему додавайте міцну трохи теплу каву, ванільний цукор, та продовжуйте збивати на високих обертах до отримання однорідного крему.
  3. Просійте борошно разом з какао-порошком, сіллю і розпушувачем в окрему миску. Перемішайте. У іншій мисці розтопіть масло з кавою. Додавайте борошняну суміш до масляно-кавової маси, помішуючи, доки не отримаєте однорідне тісто.
  4. Збийте білки міксером до стійких піків. Додайте цукор і продовжуйте збивати до повного розчинення цукру. Поступово додайте збиті білки до тіста, обережно перемішуючи зверху вниз.
  5. Перенесіть тісто в форму для випічки, покриту папером для випічки або змащену маслом і присипану борошном. Випікайте бісквітний корж протягом 30 хвилин при 180°C. Вийміть з форми та дайте коржу повністю охолонути на решітці протягом 1-2 годин (або краще залиште його на ніч, щоб корж був соковитим і ніжним). Після цього поверніть корж в форму і рівномірно просочить його солодкою, трохи теплою кавою з алкоголем.
  6. Для крем-мусу змішайте жовтки з половиною крохмалю, ретельно перемішайте, а потім додайте тонким струмком половину кави. Додайте залишок крохмалю та поступово влийте решту кави. Влийте молоко в каструлю, додайте 4 столові ложки цукру і поставте на вогонь. За допомогою віночка, постійно помішуючи, доведіть молоко до кипіння і потім тонким струмом влийте його в суміш жовтків з кавою та крохмалем (продовжуйте постійно збивати жовткову масу віночком).
  7. Поверніть крем назад в каструлю, поставте на вогонь і варіть на малому вогні, постійно помішуючи лопаткою або віночком, доки крем не загусне. Зніміть з вогню, накрийте кришкою і залиште його до повного охолодження.
  8. Залийте желатин алкоголем і залиште на 15 хвилин. Потім помістіть посуд із желатином на водяну баню і, постійно помішуючи, нагрівайте суміш до повного розчинення желатину (не доводьте до кипіння!). Зніміть з водяної бані, охолодіть і змішайте з трохи теплим заварним кремом на основі молока. Постійно помішуючи, охолодіть крем (можна поставити каструлю з кремом в миску з дуже холодною водою, так щоб рівень води доходив до половини каструлі).
  9. Збийте охолоджені вершки до пишності і поступово додайте їх до заварного крему (не дайте йому затвердіти, тобто додайте вершки відразу після охолодження). Збийте білки міксером до стійких піків і додайте залишок цукру (2 столові ложки). Обережно додайте білковий крем до вершкової маси, роблячи аккуратні рухи зверху донизу.
  10. Покрийте просочений корж отриманим кавовим кремом, накрийте форму харчовою плівкою та поставте в холодильник принаймні на 4-6 годин. Краще залишити кавовий торт-мус на ніч. Вийміть готовий торт з холодильника, зніміть плівку та розбірне кільце, прикрасьте поверхню розтопленим трохи теплим шоколадом або кавовими зернами. Смачного!