Кавовий торт-мус
Час приготування:
480 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Шоколадний бісквіт для торта:
- 100 г борошна
- 100 г вершкового масла
- 100 мл міцної кави (1,5 ч.л. розчинної кави на 100 мл окропу)
- 2 яйця
- 100 г цукру
- 1 ст.л. какао-порошку
- 1,5 ч.л. розпушувача
- 1 ч.л. ванільного цукру
- щіпка солі
Кавовий крем-мус для торта:
- 250 мл молока
- 250 мл вершків 30-35%
- 200 мл міцної кави (близько 2,5 ч.л. на 200 мл окропу)
- 2 яйця
- 6 ст.л. цукру
- 4 ст.л. крохмалю
- 70 мл коньяку, віскі або рому
- 1 ст.л. желатину
- 200 мл кави (2 ч.л. розчинної кави, 1,5 ч.л. цукру) + 2-3 ст.л. лікеру або рому - для просочення
Рецепт приготування:
- Бисквіт для торту бажано приготувати заздалегідь. Для цього розтоплене м'яке вершкове масло збийте міксером до пишності, поступово додавайте цукор (залишити кілька ложок для яєчних білків).
- Відокремте жовтки від білків і збийте до масляного крему, ретельно перемішуючи до однорідності. Під час збивання масляного крему додавайте міцну трохи теплу каву, ванільний цукор, та продовжуйте збивати на високих обертах до отримання однорідного крему.
- Просійте борошно разом з какао-порошком, сіллю і розпушувачем в окрему миску. Перемішайте. У іншій мисці розтопіть масло з кавою. Додавайте борошняну суміш до масляно-кавової маси, помішуючи, доки не отримаєте однорідне тісто.
- Збийте білки міксером до стійких піків. Додайте цукор і продовжуйте збивати до повного розчинення цукру. Поступово додайте збиті білки до тіста, обережно перемішуючи зверху вниз.
- Перенесіть тісто в форму для випічки, покриту папером для випічки або змащену маслом і присипану борошном. Випікайте бісквітний корж протягом 30 хвилин при 180°C. Вийміть з форми та дайте коржу повністю охолонути на решітці протягом 1-2 годин (або краще залиште його на ніч, щоб корж був соковитим і ніжним). Після цього поверніть корж в форму і рівномірно просочить його солодкою, трохи теплою кавою з алкоголем.
- Для крем-мусу змішайте жовтки з половиною крохмалю, ретельно перемішайте, а потім додайте тонким струмком половину кави. Додайте залишок крохмалю та поступово влийте решту кави. Влийте молоко в каструлю, додайте 4 столові ложки цукру і поставте на вогонь. За допомогою віночка, постійно помішуючи, доведіть молоко до кипіння і потім тонким струмом влийте його в суміш жовтків з кавою та крохмалем (продовжуйте постійно збивати жовткову масу віночком).
- Поверніть крем назад в каструлю, поставте на вогонь і варіть на малому вогні, постійно помішуючи лопаткою або віночком, доки крем не загусне. Зніміть з вогню, накрийте кришкою і залиште його до повного охолодження.
- Залийте желатин алкоголем і залиште на 15 хвилин. Потім помістіть посуд із желатином на водяну баню і, постійно помішуючи, нагрівайте суміш до повного розчинення желатину (не доводьте до кипіння!). Зніміть з водяної бані, охолодіть і змішайте з трохи теплим заварним кремом на основі молока. Постійно помішуючи, охолодіть крем (можна поставити каструлю з кремом в миску з дуже холодною водою, так щоб рівень води доходив до половини каструлі).
- Збийте охолоджені вершки до пишності і поступово додайте їх до заварного крему (не дайте йому затвердіти, тобто додайте вершки відразу після охолодження). Збийте білки міксером до стійких піків і додайте залишок цукру (2 столові ложки). Обережно додайте білковий крем до вершкової маси, роблячи аккуратні рухи зверху донизу.
- Покрийте просочений корж отриманим кавовим кремом, накрийте форму харчовою плівкою та поставте в холодильник принаймні на 4-6 годин. Краще залишити кавовий торт-мус на ніч. Вийміть готовий торт з холодильника, зніміть плівку та розбірне кільце, прикрасьте поверхню розтопленим трохи теплим шоколадом або кавовими зернами. Смачного!