Домашня тушонка
Кухня
Інгредієнти:
- 1 кг свинини або яловичини
- 300 мл рослинної олії
- 1 цибулина
- 2 ст.л. оцту 9%
- 4 зубчики часнику
- 2 лаврові листки
- сіль за смаком (близько 1-1,5 ч.л.)
- чорний мелений перець за смаком (близько 1 ч.л.)
Рецепт приготування страви:
- Свинину або яловичину промити, обсушити і порізати невеликими кубиками зі стороною близько 2 см. Скласти подрібнене м'ясо в миску, додати сіль, чорний мелений перець за смаком і ретельно перемішати.
- Кожен лавровий лист розламати на 2-3 частини і додати в миску, перемішати. Цибулю очистити й порізати дрібними шматочками. Влити в миску з м'ясом оцет, всипати подрібнену цибулю і ретельно перемішати.
- Накрити миску харчовою плівкою і відправити в холодильник мінімум на 6 годин. Домашня тушонка буде смачнішою, якщо дати м'ясу промаринуватися близько 10 годин. Через зазначений час розігріти духовку до 120/140С.
- Вийняти миску з холодильника і перекласти мариноване м'ясо у форму для запікання. Залити свинину/яловичину рослинною олією, зверху накрити листом пергаментного паперу так, щоб він повністю покрив м'ясо. Накрити форму кришкою або фольгою і відправити в розігріту духову шафу.
- Готувати домашню тушонку в духовці близько 45 хвилин за вказаної температури. Зубчики часнику очистити й розрізати кожен уздовж на 2-3 частини. Через 45 хвилин після початку приготування вийняти форму, зняти фольгу, пергаментний папір і викласти розрізані зубчики часнику.
- Накрити м'ясо з часником пергаментним папером, фольгою/кришкою і знову відправити в духовку. Домашня тушонка готується ще 2-2,5 години за тієї ж температури. Через зазначений час вийняти форму з духовки і залишити остигати.
- Тим часом стерилізувати банки з кришками будь-яким зручним для вас способом (якщо ви хочете законсервувати тушонку). Після повного охолодження зняти фольгу, пергаментний папір і вийняти лаврове листя. Розібрати м'ясо на волокна.
- Потім розігріти тушонку на плиті або в мікрохвильовій печі та подавати до столу як основну страву. Замість цього можна розкласти гарячу тушонку по стерилізованих банках і закатати кришками. Перевернути банки догори дном і накрити ковдрою або теплим рушником. Залишити банки з тушонкою в такому положенні на кілька годин до повного охолодження.
- Потім перевернути банки і відправити в темне прохолодне місце. Домашня тушонка зберігається близько 0,5-1 року за правильного зберігання. Можна подавати тушонку в гарячому вигляді або охолодженою як закуску. Смачного!
Домашня тушонка - це справжній шедевр кулінарного мистецтва. Її неповторний смак і аромат просто заворожують. Одна з найцікавіших переваг цього рецепта полягає в тому, що ви самі контролюєте якість і склад інгредієнтів. Можете обрати свіже м'ясо від місцевого фермера або навіть використовувати органічну продукцію.