Качина грудка з апельсинами.

Качина грудка з апельсинами.
3.7
(14)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 400-500 гр качиної грудки (2 філе зі шкірою, по 200 гр кожне)
  • м'якоть половини апельсина (близько 150 гр)
  • 100 мл свіжого апельсинового соку
  • 100 мл білого сухого вина
  • 1 ч. л. коричневого цукру (можна замінити звичайним білим)
  • пів-ч.л. кукурудзяного борошна (можна замінити звичайним) - не обов'язково
  • 1/4 ч. л. солі
  • 1/4 ч. л. чорного меленого перцю

Рецепт приготування страви:

  1. Качину грудку вимити, розділити на дві рівні частини і видалити кістки (окремі шматки філе зі шкірою не потрібно розрізати). Якщо на шкірці залишилося пір'я – їх потрібно висмикнути пінцетом.
  2. Зробити зверху кожної грудки не дуже глибокі поперечні надрізи гострим ножем так, щоб розрізати шкіру, але не зачепити м'ясо. Зверху зробити 2-3 поздовжні розрізи, щоб розрізи вийшли у вигляді сітки. Натерти качині грудки сумішшю солі та перцю, поставити сковороду на вогонь.
  3. Викласти шматки філе шкірою вниз на розігріту суху сковороду і зменшити вогонь до слабкого. Смажити качині грудки на мінімальному вогні близько 10-12 хвилин до рум'яної скоринки і витоплення жиру з-під шкіри (за бажанням витоплений качиний жир можна зливати в окрему ємність, а потім використовувати його при приготуванні інших страв).
  4. Через вказаний час збільшити вогонь до середнього або сильного і перевернути грудки шкірою вгору. Смажити качине філе ще 2-3 хвилини до рум'яності. Перекласти готові грудки у форму або миску, застелену серветками або паперовим рушником, щоб ввібрати зайвий жир. Накрити миску/форму кришкою або фольгою, щоб м'ясо повільніше остигало і просочувалося ароматом.
  5. Апельсин очистити від шкірки, половину плода розділити на часточки, видалити білу плівку і нарізати м'якоть невеликими шматочками. Приготувати апельсиновий соус: влити в сковороду, де смажилася качка, апельсиновий сік, вино і поставити на вогонь.
  6. Готувати соус при слабкому кипінні, помішуючи, до випаровування трохи менше половини рідини (приблизно 2-3 хвилини). Потім додати апельсин, всипати цукор, посолити та поперчити соус за смаком, для отримання густого соусу можна додати пів-ч.л. борошна і ретельно перемішати.
  7. Зняти сковороду з вогню, додати до апельсинового соусу вершкове масло і розмішати до його повного розчинення. Філе нарізати на скибочки, викласти на порційні тарілки і полити кожну порцію соусом. Прикрасити грудки качині апельсином і подавати до столу, бажано з овочевим салатом. Смачного!

Ця страва може стати прекрасним варіантом для святкового обіду чи вечері вдома з рідними та близькими. Воно виглядає дуже презентабельно та апетитно завдяки рум'яній скоринці та яскравому апельсиновому соусу.

Крім того, цей рецепт можна змінювати та доповнювати в залежності від ваших вподобань та наявності інгредієнтів. Наприклад, замість качиних грудок можна використовувати куряче філе або інші види м'яса. Також можна додавати до соусу інші приправи та спеції, наприклад, часник, розмарин, імбир, мед або гірчицю.