Як зробити пряники на кефірі

Як зробити пряники на кефірі
4.7
(12)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна
  • 250-300 гр цукру (+100 гр для сиропу)
  • 250 мл кефіру
  • 250 гр сметани 20%
  • 100-120 мл чистої води
  • 1 ч.л. соди
  • пол-ч.л. солі
  • пол-ч.л. молотої кориці (необов'язково)
  • 1/4 ч.л. ваніліну (необов'язково)

Інструкції:

  1. Змішайте кефір та сметану у великій мисці. Додайте сіль, цукор, соду та добре перемішайте вінчиком до повної однорідності. Залиште масу на 10-15 хвилин при кімнатній температурі.
  2. Просійте борошно через сито та додайте до кефірної маси. Вимісьте тісто до однорідної консистенції. Розкатайте тісто на столі, попередньо змащеному рослинною олією. Змажте деко рослинною олією або покрийте його пергаментним папером.
  3. Виріжте круглі пряники склянкою або формочкою для печива та розмістіть їх на деко (залиште проміжок не менше 1,5 см між пряниками). Поставте деко в попередньо розігріту духову шафу та випікайте пряники на кефірі протягом 25 хвилин, доки вони не стануть золотистими.
  4. Після 20 хвилин з початку випікання пряників, підготуйте глазур. Змішайте воду та цукор в каструлі та поставте на вогонь. Доведіть сироп до кипіння та варіть його протягом 5 хвилин на слабкому вогні, помішуючи.
  5. Зніміть каструлю з вогню та залиште на декілька секунд, щоб трішки охолонула. Вийміть готові пряники з духової шафи, складіть їх в миску та залийте гарячим сиропом. Швидко перемішайте та викладіть пряники на решітку, щоб вони охолонули.
  6. Після повного охолодження глазурованих пряників на кефірі, подавайте їх на стіл та насолоджуйтеся цим неймовірним десертом разом зі своїми близькими.

Спробуйте додати в рецепт інші приємні аромати, такі як мускатний горіх або імбир, щоб зробити ці пряники на кефірі ще більш вишуканими. Крім того, спробуйте замінити звичайний цукор на тростинний цукор або мед, щоб додати природну солодкість та підвищити користь для здоров'я.