Як приготувати в'єтнамський суп Фо вдома
Кухня
Інгредієнти:
- 1 кг яловичих кісток
- 1 кг яловичини
- 400 гр рисової локшини
- 200 гр соєвих проростків
- 2 лайми середнього розміру
- 1 цибулина
- 1 морква (не обов'язково)
- 2 перці чилі
- пучок зеленої цибулі
- 1 корінь петрушки (або кілька гілочок)
- 4-5 см кореня імбиру
- 3-4 бутончики гвоздики
- 2 зірочки бадьяна
- 2 лаврові листки
- 1 паличка кориці (або пів-ч.л. меленої кориці)
- 1 ч.л. горошин чорного перцю
- пів-ч.л. анісу
- сіль за смаком
Рецепт приготування страви:
- Для приготування справжнього супу Фо важливо правильно зварити бульйон із яловичини. Кістки промити і скласти в глибоку каструлю. Залити холодною водою і поставити на вогонь. Після закипання проварити бульйон протягом 10 хвилин і злити всю воду.
- Влити в каструлю з вареними кістками 4-4,5 л холодної води і поставити на вогонь. Поки вода закипає, приготувати прянощі та овочі. Цибулю очистити і розрізати вздовж на 4 рівні частини, корінь імбиру розрізати вздовж на 2 частини.
- На сковорідці розігріти кілька ложок олії і викласти цибулю з коренем імбиру. Смажити овочі до потемніння на середньому вогні близько 7-8 хвилин. Корінь петрушки очистити, розрізати на дві частини, моркву також очистити і розрізати на 2-3 частини.
- Якщо ви замінюєте корінь петрушки гілочками, відокремити стебла від зелені, останню можна використовувати для подачі в'єтнамського супу. Скласти в каструлю з киплячим бульйоном моркву, петрушку (все, окрім зелені), смажену цибулю з імбиром, гвоздику, бадьян, лаврове листя, корицю, горошини чорного перцю, аніс і трохи посолити.
- Варити бульйон для супу Фо приблизно 4-5 годин за слабкого кипіння. Якщо на поверхні утвориться піна - її потрібно відразу ж обережно знімати. Рисову локшину замочити на 10 хвилин у холодній воді, в окремій каструлі закип'ятити воду.
- Злити з локшини воду, всипати її в каструлю з киплячою водою і варити 2-3 хвилини після закипання. Відкинути рисову локшину на друшляк, промити під струменем холодної води і залишити стікати.
- За півгодини до закінчення варіння бульйону покласти яловичину на 10 хвилин у морозилку. Потім вийняти її й нарізати на тонкі пластини. Через зазначений час процідити готовий яловичий бульйон через сито в окрему каструлю, досолити його за смаком.
- Перець чилі промити й дрібно порізати (якщо він дуже гострий - попередньо видалити насіння). Із двох лаймів вичавити весь сік і процідити його через сито від м'якоті та кісточок. Бульйон поставити на вогонь і довести до кипіння.
- У киплячий бульйон покласти нарізане пластинами м'ясо і варити його 2-3 хвилини за слабкого кипіння. Це робити не обов'язково, але бажано з метою безпеки. У класичному рецепті супу Фо нарізане м'ясо кладеться в тарілку сирим і заливається киплячим бульйоном.
- У кожну порційну тарілку покласти трохи соєвих проростків, локшини і перцю чилі. Зелену цибулю промити і порізати тонкими кільцями. Розлити яловичий бульйон разом із м'ясом по тарілках, посипати подрібненою зеленою цибулею.
- В'єтнамський суп Фо готовий, подавати його до столу гарячим одразу після приготування. Смачного!
Суп Фо може бути різних смаків і варіацій, в залежності від регіону, в якому він готується. Деякі рецепти використовують куркуму, квасолю, редиску або інші овочі. Крім того, можна додавати різні м'ясні продукти, такі як курка або свинина.