Густий гороховий суп зі свининою
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 кг свинини на кістці
- 3 середні картоплини
- 200 гр гороху (сухого, колотого)
- 150 гр шпику (копчене сало), можна замінити грудинкою або беконом
- 1 цибулина
- 1 морква
- 3-4 горошини чорного перцю
- 1 лавровий лист
- сіль, перець, спеції за смаком
Рецепт приготування страви:
- Колотий горох всипати в каструлю і залити холодною водою так, щоб вона повністю покривала горох і була вищою за нього на 2-3 см.
- Залишити горох на 4-6 годин при кімнатній температурі, накривши миску легким рушником або марлею.
- Свинину промити та покласти в каструлю, залити 3,5 л холодної води та поставити на вогонь.
- Після закипання зменшити вогонь так, щоб бульйон ледь кипів, зняти з поверхні піну.
- Цибулю очистити і розрізати навпіл, додати киплячу воду разом із лавровим листом і горошинами перцю.
- Варити бульйон на свинині для горохового супу протягом 2,5 години при слабкому кипінні, прикривши кришкою (не повністю).
- Потім процідити бульйон через сито, відокремити м'ясо від кістки і нарізати невеликими шматочками, а решту викинути.
- У киплячий і трохи підсолений бульйон всипати горох і варити його приблизно півгодини.
- Шпик або свіже сало нарізати невеликими шматочками, викласти на суху сковороду і на невеликий вогонь.
- Обсмажити шматочки сала до рум'яності на слабкому вогні, періодично помішуючи.
- Перекласти шкварки на тарілку, застелену серветками або паперовим рушником.
- Моркву очистити і натерти на тертці, викласти на сковороду з жиром, що залишився і просмажити її на слабкому вогні до м'якості (можна моркву не обсмажувати, а додати в киплячий суп разом з картоплею).
- Картоплю очистити і нарізати невеликими кубиками однакового розміру, всипати в киплячий свинячий бульйон приблизно через 30 хвилин після додавання гороху.
- Готувати гороховий суп на помірному вогні із картоплею ще 10 хвилин.
- Потім додати в каструлю з супом подрібнене свинину, засмажку з моркви і перемішати, посолити і поперчити до смаку, додати спеції.
- Готувати гороховий суп зі свининою 5 хвилин при слабкому кипінні.
- Зняти каструлю з вогню, додати подрібнену або сушену зелень (не обов'язково), шкварки зі шпику або сала, перемішати, накрити кришкою і залишити на 15-20 хвилин.
- Зняти кришку з каструлі, розлити гарячий гороховий суп по тарілках та подавати до столу. Смачного!
Цей густий гороховий суп зі свининою - це насправді класична українська страва. Він простий у приготуванні, але має відмінний, насичений смак і корисні властивості. Горох містить багато білка, крім того, це відмінне джерело заліза, калію і вітамінів групи В.
Якщо ви хочете зробити цей суп ще більш корисним, можете додати до нього більше овочів, наприклад, цибулю, пастернак, кабачки чи буряк. Також варто звернути увагу на те, щоб користуватися якісною свининою, оскільки це безпосередньо впливає на смак готової страви.