Губадія з кортом
Час приготування:
480 хв.
Кухня
Інгредієнти:
- 1,5 л кефіру
- 4 яйця
- 150 г борошна
- 5 ст.л. сухого рису
- 4 ст.л. цукру (+ 1 ч.л. - для дріжджів)
- 4-5 ст.л. вершкового масла
- 3 ст.л. молока
- 2 ст.л. чистої води
- 2 ст.л. великих родзинок
- 5 г сухих дрожжів
- 100 г борошна та 50 г вершкового масла для крихти
Рецепт приготування:
- Влити кефір у каструлю з антипригарним дном і поставити на сильний вогонь. Після закипання трохи зменшити вогонь і варити корт, постійно помішуючи ложкою або віночком, на середньому (або трохи сильніше середнього) вогні до википання рідини. При википанні сироватки крихти сиру змінять колір і потемніють. У готовий корт додати цукор та 2 ч.л. вершкового масла.
- Підігріти молоко до 40°С (щоб воно було теплим, але не гарячим), змішати його з дріжджами та 1 ч.л. цукру. Залишити дріжджову опару на 15-20 хвилин в теплому місці під харчовою плівкою або рушником, щоб вона піднялася. Просіяти борошно через сито в миску і додати дріжджову опару, перемішати. Влити воду, розтоплене масло (2 ст.л.) і перемішати.
- Вбити сире яйце і замісити тісто руками. Залишити тісто на півгодини в теплі, накривши миску з тістом рушником. Після цього замісити тісто протягом 5 хвилин і знову залишити в теплі на півгодини. За цей час сварити рис до готовності в киплячій підсоленій воді протягом півгодини та відкинути на друшляк. Ізюм залити гарячою водою і залишити на півгодини. Три яйця залити холодною водою і поставити на вогонь. Варити близько 10 хвилин при слабкому кипінні, після чого охолодити в холодній воді.
- Розділити тісто на дві частини (одна частина повинна бути вдвічі більша за іншу). Більшу частину розкатати, викласти у форму для випікання, рівномірно розподілити по дну форми і сформувати бортики з тіста. Виложити шар охолодженого рису.
- Покрити рис кортом.
- Виложити поверх корту натерті варені яйця та ізюм, висушений на рушнику, полити розтопленим маслом (1 ст.л.). Меншу частину розкатати кулькою по діаметру форми для запікання, накрити цією кулькою начинку. З'єднати в кільце краї бортиків пирога з верхнім кружальцем тіста та защипати. Проколоти виделкою поверхню губадії та змастити її 2 ст.л. розтопленого масла.
- Борошно розтерти з вершковим маслом виделкою, за бажанням можна додати 1-2 ст.л. цукру. Рівномірно посипати губадію сумішшю з борошна та масла і відправити пиріг в розігріту до 180°С духову шафу.
- Запікається губадія з кортом близько півтори години. Після цього часу вийняти форму з духовки, прикрити рушником і залишити на 10-15 хвилин. Готовий пиріг можна подавати як гарячим, так і холодним. Смачного!
Ця губадія стане чудовим додатком до чаю чи кави та порадує всю вашу родину ароматом і смаком татарської традиційної кухні. Насолоджуйтеся!