Інгредієнти:
- 2 кг груздів
- 2 кг помідорів
- 5 болгарських перців
- 1-2 цибулини
- невеликий пучок кропу
- 10 горошин чорного перцю
- 4 зубчики часнику
- сіль та цукор за смаком
Інструкції:
-
Грузді потрібно ретельно вимити і скласти в каструлю або миску. Залити грузді солоною холодною водою і залишити на 1 годину в кімнатній температурі.
-
Тим часом вимити помідори, вирізати з них місце, де прикріплювалась плодоніжка. Болгарський перець вимити, очистити від насіння та порізати смужками. Цибулю і часник очистити, порізати на великі шматки.
-
Пропустити помідори через м'ясорубку і процідити через сито від шкірки і насіння (не обов'язково). Потім пропустити через м'ясорубку болгарський перець з цибулею і часником, додати овочеву суміш в томатне пюре і перемішати.
-
Поставити томатне пюре з овочами на вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Проварити томатний соус протягом 15-20 хвилин до легкого загущення. В кінці посолити і додати цукор за смаком.
-
Грузді потрібно промити, обсушити і скласти в окрему каструлю з киплячою водою. Проварити гриби протягом 15 хвилин до готовності і відкинути на дуршлаг, дати стекти воді.
-
Банки для консервації на зиму простерилізувати будь-яким зручним для вас способом, кришки прокип'ятити. Кріп промити і нашинкувати, укласти разом з горошинами чорного перцю на дно банок.
-
Зверху укласти відварені гриби та залити їх гарячим томатним соусом.
-
Закрити банки кришками, перевернути дном вверх і укутати ковдрою. Через 5-6 годин можна прибрати банки на зберігання до решти заготовок на зиму в темне прохолодне місце. Грузді в томатному соусі зберігаються приблизно 1-1,5 роки.