Гречаники в томатному соусі - простий та смачний обід
Кухня
Інгредієнти:
- 1 л томатного соку
- 600 г курячого фаршу (або суміш свинини та яловичини)
- 200 г гречаної крупи
- 2 яйця
- 1 цибулина
- 50 г сметани 20-30%
- 3-4 горошини чорного перцю
- 1 лавровий лист
- сіль, перець, спеції за смаком
- паніровочні сухарі (для смаження гречанок)
Рецепт приготування:
- В каструлі довести до кипіння багато води, посолити. Гречку промити під холодною водою і додати в каструлю з киплячою водою. Варити гречку близько 30 хвилин, доки вона стане м'якою.
- Викласти готову кашу на дуршляк, дати стекти воді та охолонути. Цибулю очистити та дрібно нарізати, змішати з фаршем та перемішати. Додати до фаршу гречку, сіль, перець за смаком, додати яйця, ретельно перемішати.
- На сковороді розігріти 3-4 ст.л. рослинної олії та викласти котлети з м'ясного фаршу з гречкою, надавши їм овальну форму та обвалявши їх з усіх сторін у паніровочних сухарях. Смажити гречаники до золотистої скоринки з обох боків і переложити їх в форму для запікання або каструлю з товстим дном.
- У окремій мисці змішати томатний сік з лавровим листом, горохом перцю, сіллю, перцем, цукром та спеціями за смаком. Перемішати. Залити гречаники томатним соусом, накрити кришкою та поставити в попередньо розігріту духовку до 180 градусів.
- Готувати гречаники в томатному соусі в духовці протягом 20 хвилин, після чого зняти кришку та запікати ще 5 хвилин до рум'яної скоринки (можна приготувати страву на плиті - близько 15-20 хвилин після закипання томатного соусу на слабкому вогні під кришкою).
- Вийняти форму з духовки / зняти каструлю з плити та залишити під кришкою на 10-15 хвилин. Зняти кришку, розкласти котлети по тарілкам і подавати до столу з будь-яким гарніром за вашим смаком. Смачного!
Цікаві факти про гречку:
- Гречка - це рослина, яка належить до родини гречкових. Її вирощують на півночі Євразії та Північній Америці.
- Гречка - дуже корисна для здоров'я. Вона містить багато білка, вуглеводів, вітамінів та мінералів.
- Гречка - дуже популярна в українській кухні. Вона використовується для готування каш та в стравах, таких як гречаники, вареники з гречкою та гречана ковбаса.